De PKK in Europa

Analyse

De PKK in Europa

Sinds 1996 doen geruchten de ronde dat de PKK een stevige voet aan de grond heeft in België. Toch is tot op heden in België nog niemand veroordeeld voor activiteiten die verband houden met de PKK. Maar intussen lijkt het erop dat de Belgische justitie een nieuw offensief heeft ingezet tegen de PKK.

Tot voor kort bleef het in de Belgische media relatief stil rond de Europese activiteiten van de Koerdische Arbeiderspartij PKK. Toch zou de afscheidingsbeweging behoorlijk actief zijn in West-Europa. Dat beweerde Frank Urbancic, adjunct-coördinator voor Antiterrorisme op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, in februari nog op CNN-Türk.

Diezelfde maand pakte het studiecentrum The Washington Institute uit met een paper over PKK Criminal Networks and Fronts in Europe. Verwijzend naar rapporten van Europol en de Nato Terrorist Threat Intelligence Unit stelt de auteur dat de PKK in Europa criminele activiteiten opzet om zijn strijd te kunnen financieren: drugs-, wapen en mensenhandel, goed voor minstens vijftig miljoen dollar per jaar. Ook het toonaangevende Jane’s Intelligence Review publiceerde midden maart een artikel over de activiteiten van de PKK in Europa, die een ‘stabiele bron van inkomsten’ zouden verzekeren.

Bronnen binnen Justitie bevestigen die analyses aan MO*: ‘Witwassen, trainingskampen, drugstrafiek, valse documenten, afpersingen binnen de Koerdische gemeenschap, dat zijn de PKK-activiteiten die in 2007 in Europa plaatsvonden. Zes landen komen daarbij constant in the picture: Duitsland, Nederland, Frankrijk, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en België.’

‘De PKK hanteert eigen codes en een intimiderend penalisatiesysteem. Anders dan bij islamistische terroristengroepen is er bij de PKK sprake van een echte hiërarchische structuur. De PKK gaat ook veel geraffineerder te werk. Al meer dan tien jaar proberen diverse Europese landen PKK-aanhangers te vervolgen, met wisselend succes.’

Sinds 1996 doen geruchten de ronde dat de PKK een stevige voet aan de grond heeft in België. Toch is tot op heden in België nog niemand veroordeeld voor activiteiten die verband houden met de PKK. Zo is in september 2007 een gerechtelijk dossier tegen zeventien verdachten –voornamelijk Koerden beschuldigd van witwaspraktijken, schriftvervalsing en illegaal wapenbezit– na elf jaar afgesloten omdat het verjaard was. Maar intussen lijkt het erop dat de Belgische justitie een nieuw offensief heeft ingezet tegen de PKK.

Begin vorig jaar werden in België twee Koerden aangehouden op verdenking van de financiering van PKK-aanslagen. Tijdens een Koerdische manifestatie eind maart werd opnieuw een PKK-aanhanger gearresteerd. En begin april zijn nog maar eens 37 vermeende PKK-aanhangers met groot machtsvertoon opgepakt –en snel weer vrijgelaten. Of het deze keer tot veroordelingen komt, blijft de vraag. Recent nog oordeelde het Europees Hof van Justitie dat de PKK ten onrechte op de EU-lijst van terroristische organisaties staat.

‘Er is geen enkel bewijs dat de PKK zich bezighoudt of heeft gehouden met drugstrafiek, mensenhandel, wapentrafiek of terroristische trainingskampen’, reageert Derwich Ferho van het Koerdisch Instituut in Brussel. ‘De beschuldigingen blijven vaag en onterecht. Natuurlijk heeft de PKK een goed georganiseerde structuur. Maar niet om terroristische acties te voeren. Het gaat om een oorlog tussen de Koerdische politieke partij PKK en het Turkse leger. En ja, voor die strijd zijn er giften van honderdduizenden Koerden in Europa en miljoenen Koerden in Koerdistan zelf.’