Vietnamese bloggers zien geen been in censuur

Analyse

Vietnamese bloggers zien geen been in censuur

Vietnam is volgens het Committee to Protect Journalists (CJP) het op vijf na minst blogvriendelijke land ter wereld. Aanleiding voor die slechte score is de arrestatie van een prominente blogger. Maar volgens Vietnamese bloggers strookt de ranglijst niet met de realiteit.

‘Hoe ze erin geslaagd zijn om Vietnam op nummer zes van blogonvriendelijke landen te plaatsen, is me een raadsel’, zegt Kevin Miller Jr. van het weblog SaigonNezumi.com. ‘Voor de online gemeenschap in Vietnam is het frustrerend als een kleine elite in de westerse media de dingen zo veralgemeent.’
In september 2008 werd Nguyen Hoang Hai veroordeeld tot dertig maanden cel voor belastingontduiking, hoewel aangenomen wordt dat zijn kritiek op de Vietnamese overheid de werkelijke reden van zijn arrestatie is. De Vietnamese overheid verbood daarop weblogs nog langer politiek gevoelige informatie te verspreiden. ‘Vietnam is een van de weinige landen waar mensen kunnen worden opgesloten omdat ze hun democratische rechten misbruiken’, zegt Brad Adams, de Aziatische directeur van Human Rights Watch.
Maar volgens Duong Quang Phu, die bij een internetbedrijf in Vietnam werkt, raakt de censuur weinig bloggers. ‘Bloggers in Vietnam zijn erg kritisch voor de overheid, maar ik denk dat het de overheid niet kan schelen wat we over hen schrijven. Bovendien schrijft slechts een klein aantal bloggers over politiek. De meerderheid publiceert stukjes over marketing, internet of hun persoonlijk leven.’
‘De weinige bloggers die in aanvaring kwamen met de overheid, hadden meestal al activiteiten tegen de overheid ontwikkeld’, zegt Phu. ‘Alle geïsoleerde gevallen waarvan sprake is, hebben een zakelijke band met de overheid of hebben familie of vrienden die ervoor werken’, schrijft Miller.
Bloggers in Vietnam wijten de onduidelijkheid over de mogelijke censuur op weblogs in hun land aan de gebrekkige berichtgeving in de media. Miller wijst er bijvoorbeeld op dat verschillende persagentschappen klakkeloos een nieuwsbericht over de blogregulatie overnamen van Thanh Nien News, een Vietnamese overheidssite die haar nieuws rechtstreeks van de Communistische Partij haalt. ‘Het lijkt erop dat de overheid geleerd heeft hoe ze de westerse opinie kan beïnvloeden’, besluit Miller.
Meer over web 2.0 in Vietnam