Freelance journalist
Minka
Nijhuis
MO*medewerkers

Minka Nijhuis (1958) is sinds 1990 werkzaam als freelance journalist en auteur. Ze schrijft voor NRC Handelsblad, Vrij Nederland, De Groene Amsterdammer, Wordt Vervolgd, MO* en diverse andere tijdschriften. Zij levert ook bijdragen voor VPRO-radio en incidenteel voor andere radio en tv programma’s.

Nijhuis werkt vooral in conflictgebieden en moeilijke toegankelijke landen, waaronder Syrië, Irak, Afghanistan, Birma/Myanmar en andere landen in Zuidoost-Azië. Zij is gespecialiseerd in slow journalism, verhalende onderzoekende journalistiek, die laat zien wat er schuilgaat achter de dagelijkse nieuwsflitsen.

Nijhuis is auteur van zeven boeken:

  • Een theehuis in de jungle (Contact 1995), over een verblijf bij Birmese rebellengroepen in de jungle.
  • Smokkelwaar (Contact 1998), over reizen naar Centraal-Birma en ontmoetingen met Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi.
  • De erfenis van Matebian  (Contact 2000), het verslag van een jaar op Oost-Timor tijdens de turbulente periode rond het referendum van 1999.
  • Het huis van Khala, een familie in Bagdad (Contact 2004, Balans 2008). Een intiem portret van een Iraakse familie in een stad waar niets meer zeker is. Het boek werd vertaald in het Duits, Spaans, Turks en Italiaans.
  • Birma, land van geheimen (Balans 2009). Over haar reizen door de ongewisse wereld van Birmese dissidenten met als rode draad de levensloop van Aung San Suu Kyi.
  • Weblog Afghanistan (Balans oktober 2011), een bundeling blogs over het dagelijks leven in Afghanistan.
  • Gekkenwerk, de zorgvuldige bewaarde geheimen van een oorlogsjournalist. (Nijgh & Van Ditmar 2020) Een tragikomisch kijkje in de keuken van het vak.
alle artikels van Minka Nijhuis

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.