32.000 kandidaten, 90 jobs, 7 doden

Blog

32.000 kandidaten, 90 jobs, 7 doden

32.000 kandidaten, 90 jobs, 7 doden
32.000 kandidaten, 90 jobs, 7 doden

Gebeurtenissen waarvoor in België de regering valt, halen in Zuid-Afrika amper de tweede pagina van de krant. Laat staan dat ze tussen alle internationale crisissen het wereldnieuws halen. Eén van die verhalen speelt zich af op 28 december 2012 en begon toen het Departement Transport van Kwazulu-Natal besloot om een staatsexamen te organiseren in een land waar de werkloosheid gemiddeld 40% bedraagt.

Nu kunnen staatsexamens ook in België een lijdensweg zijn, maar waar het in België meestal blijft bij een koude, gigantische hal waar je samen met een aantal honderd mensen aan netjes geordende tafels moet zitten, is het verhaal van wat er recent in Pietermaritzburg gebeurde toch net dat ietsje anders.

Racen op zoek naar werk

28 december 2012. Terwijl de hele wereld de gezondheidstoestand van Mandela op de voet volgt na de langste ziekenhuisopname sinds zijn vrijlating in 1990, verzamelen in Pietermaritzburg de eerste 15.000 kandidaten voor een job als verkeersagent. De volgende dag stonden er nog eens 17.000 kandidaten op de planning. 32.000 kandidaten voor slechts 90 vacatures.

In de provincie Kwazulu-Natal, waar ook wij verblijven, piekt de werkloosheidsgraad volgens de meest recente cijfers van CENSUS (het Belstat van Zuid-Afrika) tot 47.6%. Zet tien vrienden op een rij en de helft heeft geen werk. Dit om maar te zeggen: werk vinden is hier een probleem en mensen die faalden voor de fysieke proef zagen hun kans voor werk door de neus geboord.

Op 28 december was het meer dan 30 graden en de deelnemers kregen een week op voorhand te horen dat ze een fysieke proef moesten afleggen: 4km lopen in 30 minuten. Voor de snelle hoofdrekenaar: dat is lopen tegen een snelheid van 8km/u. Op zich goed te doen, maar niet in die hitte en zonder water.

Onder een loden zon en wanhopig op zoek naar een loonbrief gingen de aspirant-verkeersagenten over hun limiet. In een mum van tijd waren er zoveel deelnemers ingestort dat de medische tent het niet meer kon slikken en de mensen buiten in de zon tegen uitdroging moesten worden behandeld.

Dodental

Om 10u30 arriveert de eerste ambulance en al snel komt de ene na de andere ziekenwagen de gewonden afvoeren. De spoeddienst van het plaatselijke hospitaal Edendale krijgt op korte tijd bijna 230 mensen te verwerken. De fysieke test wordt afgelast omdat er in de wijde omgeving geen ziekenhuisbedden meer beschikbaar zijn.

De organisatie heeft nergens water of beschutting voorzien en mensen die tijdens de tocht van 4km instorten, moeten zelf terug op het startpunt geraken. De dag zelf zegt Kwanele Ncalane, de woordvoerder van het departement Transport van Kwazulu-Natal, in een reactie dat “verkeersagenten moeten kunnen werken in alle weersomstandigheden.”

De dag daarna stond het dodental van de test op 7. Zes personen overleden in het ziekenhuis en een wanhopige kandidaat pleegde zelfmoord. De applicatieprocedure voor de 90 werkplaatsen is voor onbepaalde tijd stopgezet en er is een onderzoekscommissie aangesteld om te kijken wat er allemaal is misgelopen. Zij gaan onder andere bekijken waarom er een shortlist was gemaakt van 32.000 kandidaten (moeilijk een shortlist te noemen) voor maar 90 vacatures en ‘zullen er alles aan doen om te voorkomen dat dit nog eens gebeurd.’ The Police and Prisons Cibil Right Union (Popcru) vraagt om maatregelen en geeft aan dat ‘ze op de hoogte zijn van de huidige werkloosheidscrisis, maar dat menselijke waardigheid altijd van tel is.’

Geef mij maar een koude examenhal en een beetje treinstress met de NMBS om een staatsexamen af te leggen.

Tekst & Foto: Toon Verlinden