Houston, we have a solution
“‘Activiste Rosmy: ‘Door je te verenigen, vind je opnieuw hoop en kracht’’


In de Boliviaanse stad Huanuni hoor je regelmatig explosies. Die blijken afkomstig te zijn van de mijnschachten, waar kompels explosieven gebruiken om tin te ontginnen. Rosmy, een 28-jarige activiste uit de stad, engageert zich door onder meer waterbronnen schoon te maken die vervuild zijn door de mijnbouw.
Mijn vader is één van de kompels die werken in de schacht. Door het zware werk is z’n gehoor beschadigd en haperen z’n longen. Omdat hij hoopt dat haar activisme het enige stabiele inkomen van het gezin niet in gevaar brengt, vroeg hij aan me om mijn volledige naam niet prijs te geven.
Ik schrik niet meer op van de vele explosies. Ik ben er gewoon aan geworden en mijn eigen gehoor is ook beschadigd. Op mijn achttiende ging ik studeren in de nabijgelegen mijnbouwstad Oruro. Ik had een diploma snit en naad al op zak om net zoals mijn moeder als naaister te kunnen werken.
Maar de vervuiling van de rivier in ons dorp liet me niet los. Ik koos daarom te studeren voor chemisch ingenieur, gespecialiseerd in milieuproblemen.
Omdat ik geen werk vond in de sector, verkoop ik vandaag textiel, maar in mijn vrije tijd blijf ik een gedreven activist. Samen met andere jongeren kuis ik de waterbronnen uit de buurt. We geven infosessies over de vervuiling in ons dorp en soms reizen we naar de velden rondom het dorp. Die velden liggen hoger gelegen dan de vervuilende mijnbouw en daar kweek ik mijn eigen groentjes en waait ik uit.
Soms wordt het allemaal te veel. Zo vind ik het overweldigend hoe het nabijgelegen Poopoo-meer al ruim tien jaar droog staat. Als ik nadenk over de vervuilde lucht die mijn jongere broers en zussen moeten in ademen voel ik me soms eenzaam. Het vraagt energie om om positief te blijven.
Daarom is het hoopgevend om te kunnen deelnemen aan uitwisselingen met andere activisten. Zo kon ik vorig meedoen aan het jongerenkamp Enraizando in Colombia. Ik kwam in contact met activisten uit Colombia, Peru en Guatemala en voelde ik me omringd en deel van een groep.
Daar kwam ik tot het besef dat we de mijnbouw, die al generaties lang bestaat in m’n stad misschien niet gaan kunnen doen verdwijnen, maar dat we wel op een gezondere manier kunnen samenleven.
Ik hoop dat de rivier in Huani over vijf jaar nog zal stromen en ze minder zal stinken. Ik hoop dat meer jongeren de weg van de naar de hoger gelegen velden vinden en dat ze samen met hun families de waterbronnen zullen beschermen. Ik hoop dat jongeren kiezen om hier een gezonde plek te maken in plaats weg te trekken. De rivier vraagt me om elke dag m’n stem te gebruiken. Ik zal blijven werken om m’n timide stem te laten weerklinken.
Rosmy, activiste

‘Houston, we have a solution’ is een blogreeks over activisme en het redden van de wereld. In deze bijdragen laat Broederlijk Delen systeemveranderaars aan het woord, stuk voor stuk inspirerende mensen die op hun manier het systeem mee willen kantelen en zo werk maken van de 25%-revolutie.
De blogs vormen een smaakmaker voor het Wereldkamp, een cocreatie van Broederlijk Delen in samenwerking met MO*, Oikos, De Transformisten, JNM en RESET.Vlaanderen, Hart boven Hard en Catapa.
Het Wereldkamp is een laboratorium, een zomerschool en een festival in één. Maak op het kamp kennis met artiesten, filmmakers, ondernemers, denkers, vertellers, activisten, juristen, academici, boomklimmers, doe-het-zelvers en vooral met je medestanders in de strijd voor systeemverandering.
Ga mee van 2 tot 6 juli en keer terug als een volleerd hacker van het systeem.
Niets missen?
Abonneer je op (één van) onze nieuwsbrieven.
