Aids nog steeds taboe

Blog

Aids nog steeds taboe

Enkele weken geleden stierf een collega van Wim ten gevolge van AIDS. Dit was zeer duidelijk voor iedereen, maar het mag niet hardop gezegd worden.

Baba P., zo heette de collega, had al enkele maanden vreselijke wonden op zijn benen. Hij kon amper lopen. Duidelijk een teken van Aids. Mensen die besmet zijn met het hiv-virus sterven meestal aan een simpele aandoening omdat het immuunsysteem van het lichaam niet meer functioneert. Dit komt velen goed uit, want niemand wil toegeven dat hij/zij besmet is met hiv/aids.

En dat is heel erg. Als mensen zich laten testen, en hiv-positief blijken te zijn, kunnen ze, via hun werk, gratis anti-retrovirale middelen krijgen. ARV’s versterken het immuunstysteem en kunnen ervoor zorgen dat je nog jaren kan blijven leven met een hiv/aids besmetting. Maar vele Zuid-Afrikanen laten zich niet testen, en nog erger, als ze weten dat ze positief zijn, willen ze dit niet accepteren en willen ze geen medicatie. Gevolg is dat ze, vroeg of laat, sterven.
Zelfs toen Baba P. in de aidskliniek lag (waar alleen maar mensen naartoe gaan om te sterven), wilde zijn vrouw niet toegeven dat hij aids had. Als ze dit wel deed konden zijn werkgevers zijn loon blijven uitbetalen, nu niet. Toen hij stierf werd ‘aids’ NIET als de doodsoorzaak vermeld op zijn doodscertificaat, waardoor zijn werkgever zijn loon niet verder kan uitbetalen (indien dit wel werd gedaan betaalt de werkgever nog 2(!) jaar loon uit aan zijn vrouw)!

Vooral de provincie Kwazulu-Natal en Eastern Cape zijn zwaar getroffen door HIV/AIDS. Meer dan 57% van de bevolking zou besmet zijn. Volgens S. is de reden hiervoor heel simpel: zulu -en xhosa vrouwen (die in Kwazulu-Natal en Eastern Cape leven) mogen, volgens culturele/traditionele redenen, geen ‘nee’ zeggen als een man om sex vraagt. En mannen zijn ook niet geneigd om een condoom te gebruiken omdat ze ‘strong’ zijn en zodus geen hiv/aids kunnen oplopen.

Ik vind het echt onbegrijpelijk dat mensen hier liever arm zijn en sterven in plaats van toe te geven dat ze besmet zijn met hiv/aids. De belangrijkste reden voor deze ontkenning is, denk ik, het ‘stigma’ dat ‘besmet zijn met hiv/aids’ met zich meedraagt.