Alarmerende hepatitiscijfers in Pakistan

Alarmerende hepatitiscijfers in Pakistan

Ashfaq Yusufzai

25 juni 2010

Twaalf procent van de Pakistani's is besmet met hepatitis B of C, zegt de president van de Pakistaanse Doktersvereniging. Zowel een nationaal preventieprogramma als een veilig systeem voor bloeddonoren komen niet goed van de grond.

Vijf procent van de bevolking heeft hepatitis B onder de leden, zegt dr. Umar Ayub Khan, en zeven procent heeft de C-variant. “Dat komt doordat spuiten worden hergebruikt, gedoneerd bloed niet wordt gecontroleerd en medische apparatuur besmet is”, zegt hij. In 2005 heeft zijn organisatie een onderzoek gedaan, maar de toestand is nog niet verbeterd.

Ontsteking

Hepatitis is een ontsteking van de lever als gevolg van een virusinfectie. Hepatitis A en E worden vooral veroorzaakt door besmet voedsel of water, B, C en E vooral door contact met besmet bloed. Hepatitis C is bovendien een seksueel overdraagbare aandoening. Als de ziekte in een vergevorderd stadium is, is alleen levertransplantatie nog een oplossing.
Ook onderzoek van het Nationaal Programma voor Controle en Preventie van Hepatitis stemt niet hoopvol, met schattingen van 3 tot 4 procent hepatitis B-besmettingen en 5 tot 6 procent hepatitis C-besmettingen.

Onveilig bloed

Dr. Khalife Mahmud Bile, hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie in Pakistan, roept op tot onmiddellijke maatregelen om de ziekte in te dammen, zoals vuilverbranders, waterzuiveringsinstallaties en controle van donorbloed. “De Wet op Veilige Broedtransfusie uit 2002 is nog steeds niet helemaal uitgevoerd”, zegt dr. Khan. “De wet verbiedt het gebruik van ongecontroleerd bloed.” Ook het opzetten van een toezichtorgaan om plaatselijke bloedbanken te controleren, is niet gelukt.
Het Nationaal Programma, waar gedurende vijf jaar 119 miljoen dollar (97 miljoen euro) mee gemoeid is, zou oorspronkelijk zorgen voor gratis medicatie, maar richt zich tegenwoordig op het wegnemen van de oorzaken. Volgens het hoofd, dr. Sharif Ahmed, heeft een patiënt gedurende twee jaar maar liefst 72 injecties nodig. Alleen al medicatie voor alle besmette Pakistani’s zou het land 97 miljoen dollar (79 miljoen euro) kosten. “Dat is onmogelijk voor een land dat geen geld heeft.”
Een klein percentage van de bevolking krijgt wel gratis behandeling: 23.000 hepatitis C-dragers en 3000 hepatitis B-dragers worden volgens dr. Ahmed behandeld. Daarnaast hebben volgens hem 400.000 dragers een vaccinatie gekregen.