Amerikaanse politie "meegelokt" in uitzettingsbeleid

Amerikaanse politie "meegelokt" in uitzettingsbeleid

William Fisher

20 augustus 2010

Het Amerikaanse programma S-Comm, opgezet om gevaarlijke immigranten op te sporen, wordt misbruikt, zeggen juristen en mensenrechtenorganisaties. Uit cijfers blijkt dat tachtig procent van de uitgezette mensen niet crimineel is.

Het programma, S-Comm, oftewel Secure Communities (Veilige Buurten), is een samenwerking tussen de lokale politie en de immigratiediensten. Iedereen die wordt opgepakt, terecht of onterecht, wordt opgezocht in de immigratiedatabase met vingerafdrukken en indien mogelijk uitgezet.

Nieuwe cijfers, onder druk van de rechter vrijgegeven, tonen echter aan dat slechts 21 procent van de uitgezette immigranten betrokken was bij een serieus misdrijf, zoals geweldpleging of drugshandel. De rest was niet crimineel, of was opgepakt voor kleine overtredingen zoals baldadigheid of door het rood rijden.

In totaal zijn sinds oktober 2008 maar liefst 47.000 mensen op deze manier uitgezet. S-Comm draait intussen in gemeentes in de helft van de staten, maar moet eind 2013 in het hele land op stoom zijn.

Racial profiling

Volgens de juristen is S-Comm een “rookgordijn voor racial profiling”, waarbij agenten iemand op basis van enkel etniciteit mogen arresteren om hem te laten uitzetten, ook al wordt hij niet veroordeeld.” De cijfers “onthullen een patroon van oneerlijkheid”.

Volgens de juristen is de dienst “oneerlijk geweest tegen het publiek en tegen de politie. Ze verkoopt het als een efficiënte manier om “gevaarlijke immigranten” te pakken, maar het functioneert in werkelijkheid als sleepnet om mensen het slecht werkende uitzettingssysteem in te krijgen.”

“Het programma is een middel om lokale agenten mee te lokken in het uitzettingsbeleid”, zegt Sunita Patel, advocaat bij het Centrum voor Constitutionele Rechten. “Er wordt gedaan of het een manier is om iedereen, zonder etnische overweging,  op te pakken, maar de cijfers laten zien dat het eigenlijk een val is.”

“Het is simpelweg een oefening in ‘racial profiling’ tegen Latino’s”, zegt Francis Boyle, rechtsgeleerde aan de Universiteit van Illinois.

De aantallen laten een “gevaarlijke trend” zien, vindt ook Pablo Alvarado van het National Day Laborer Organizing Network . “Dankzij S-Comm kunnen xenofobie, racial profiling en wantrouwen ten opzichte van de politie zich verspreiden tot in iedere postcode.”

Uitzonderlijk veel

Een voorlopige analyse van de cijfers laat zien dat sommige gemeenten, zoals Maricopa County in Arizona, uitzonderlijk veel niet-criminelen uitzetten. Gemiddeld is 26 procent uitgezet zonder enige overtreding, maar in Maricopa County was dat 54 procent.

De officier van justitie aldaar, sheriff Joe Arpaio, is intussen verwikkeld in honderden rechtszaken en onderzoeken. Deze week dreigde het Ministerie van Justitie zelfs met een aanklacht omdat hij niet mee wilde werken aan een onderzoek naar misbruik van zijn bevoegdheden, bij het lastigvallen en oppakken van Spaanstalige Amerikanen.

Het conflict dreigt bovendien de patstelling tussen Washington en Arizona te verdiepen over de zogenoemde “Mag ik uw papieren alstublieft”-wet. Daarbij mogen lokale agenten mensen arresteren op verdenking van het niet hebben van papieren. De vraag of staten tegen het federale immigratiebeleid mogen ingaan, is nu de belangrijkste kwestie geworden voor de tussentijdse verkiezingen in november.