Amerikaanse religieuze leiders veroordelen islamofobie

Amerikaanse religieuze leiders veroordelen islamofobie

Jim Lobe en Daniel Luban

08 september 2010

Leiders van tientallen gematigde Amerikaanse religieuze denominaties hebben zich uitgesproken tegen de groeiende islamofobie in de Verenigde Staten. De verklaring komt naar aanleiding van de recente controverse over de bouw van een islamitisch centrum in Lower Manhattan, twee straten verwijderd van Ground Zero.

In een verklaring veroordelen ze de “spot, desinformatie en onverdraagzaamheid” over en tegen de Amerikaanse moslimgemeenschap. “Wij betreuren ten diepste de gewelddadige incidenten tegen moslims in onze gemeenschap en de ontheiliging van islamitische gebedshuizen. Elke aanval op welke religie dan ook in de Verenigde Staten, doet de religieuze vrijheid van alle Amerikanen geweld aan.”
 
Onder de ondertekenaars zijn leiders van nationale islamitische en joodse gemeenschappen en vertegenwoordigers van rooms-katholieke, protestantse en (oosters-)orthodoxe kerken. Ze verwijzen specifiek naar het dreigement van een kerk uit Florida om op 11 september, als de VS de aanslagen van 2001 in New York en Washington herdenken, exemplaren van de koran te verbranden.
De aangekondigde verbranding kan volgens de Amerikaanse commandant in Afghanistan, generaal David Petraeus, de levens van Amerikaanse militairen in Afghanistan en Irak in gevaar brengen.

Ongevoeligheid

Gisteren kondigde de Anti-Defamation League (ADL), een invloedrijke joodse burgerrechtenorganisatie,  de oprichting van een nieuwe Interreligieuze Coalitie voor Moskeeën aan. Deze zou moeten helpen de golf anti-islamitische incidenten in het land tegen te gaan.
De ADL zorgde in augustus zelf voor controverse door zich tegen de bouw van het islamitische centrum te keren. De oprichting van de coalitie geeft aan dat het debat over de ‘Ground Zero Moskee’, zoals sommigen hem noemen, hoog is opgelopen.
De meeste gematigde critici van het project, inclusief de ADL, ontkennen niet dat moslims het wettige recht hebben moskeeën te bouwen op plaatsen naar eigen keuze. Ze vinden echter wel dat de keuze van de locatie van het nieuwe centrum vlakbij de plek waar de aanslagen plaatsvonden, getuigt van ongevoeligheid.
Voorstanders van het project wijzen erop dat de locatie in een commercieel gebied ligt waar al restaurants, cafés en stripclubs zitten. Een paar straten verderop staan bovendien al moskeeën.
De controverse over het islamitische centrum zorgde voor een golf anti-islamitische incidenten. Het beruchtste incident was dat van een taxichauffeur in New York die vorige maand diverse keren met een mes gestoken werd door een passagier die vroeg of hij moslim was. Enkele dagen later werd een poging tot brandstichting gedaan bij een moskee in aanbouw in Tennessee.
Vandalen richtten zich ook op moskeeën en moslimgemeenschappen in Californië en de staat New York. Op verschillende plaatsen in het land zijn plannen om moskeeën te bouwen of uit te breiden, stilgelegd.

Geert Wilders

De herdenking van aanstaande zaterdag zal naar verwachting voor veel onrust zorgen. Behalve de aangekondigde verbranding van de koran, staat een grote demonstratie tegen het islamitische centrum op het programma. Die demonstratie wordt geleid door Pamela Geller en Robert Spencer, twee bloggers die de toon zetten in de oppositie tegen de het centrum.
Tot voor kort werden de twee als ‘marginale’ figuren gezien, hoewel hun werk lof ontving van een aantal extreem-rechtse en neoconservatieve prominenten en groepen, zoals het Center for Security Policy (CSP), voormalig VN-ambassadeur John Bolton van het American Enterprise Institute (AEI), het David Horowitz Freedom Center, het Middle East Forum en de Foundation for Defence of Democracies.
De demonstratie zal naar verwachting bijgewoond woorden door de Nederlandse PVV-politicus Geert Wilders en leden van de English Defense League (EDL), een extreem-rechtse Britse groep. De EDL meldt op zijn website ook plannen te hebben voor een pro-Wildersdemonstratie eind oktober in Amsterdam. Deze demonstratie is bedoeld om Wilders te steunen bij de rechtszaak die tegen hem is aangespannen wegens aanzetten tot haat en discriminatie.
Newt Gingrich, voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, zegde toe de demonstratie bij te wonen, maar trok zich later terug. Gingrich, waarvan gezegd wordt dat hij zich voor de Republikeinen kandidaat wil stellen voor de presidentsverkiezingen in 2012, hield eerder bij het American Enterprise Institute een vlammend betoog tegen het islamitische centrum.