Argentijnse leraars staken tegen moordend politiegeweld

Argentijnse leraars staken tegen moordend politiegeweld

Marcela Valente

06 april 2007

De Argentijnse lerarenvakbond, maar ook de algemene vakbondskoepel, studentenverenigingen en buurtgroepen mobiliseren voor een nationale staking op maandag. Ze zijn woedend omdat er een dode viel toen de politie een lerarenprotest gewelddadig neersloeg.

Op woensdag 4 april gebruikte de provinciale politie van de Argentijnse provincies Neuquén rubberkogels, traangas en waterkanonnen tegen een groep van zo’n zeshonderd leerkrachten die een wegblokkade probeerden op te stellen op een snelweg op 45 kilometer van de provinciehoofdstad Neuquén. Daarbij werd Carlos Fuentealba, een veertigjarige leraar scheikunde die achterin een auto zat, in de nek getroffen door een projectiel van de politie. Hij raakte in coma en kwam niet meer bij bewustzijn voor zijn dood, donderdagnamiddag.
Provinciegouverneur Jorge Sobisch, die de politie opdroeg de leraren van de weg te verwijderen, geeft toe dat die haar boekje te buiten ging. Er komt een onderzoek.
Sobisch suggereerde dat de overleden leraar was gestorven bij een “confrontatie” met de politie – een versie van de feiten die de leraren in het verkeerde keelgat schoot. ”De politie opende het vuur en wij sloegen op de vlucht omdat we moeilijk konden ademen door het traangas. Maar ze bleven op de rijdende auto’s schieten”, getuigt Alejandro García van de Lerarenvereniging van Neuquén. De politie gooide traangasbussen, waarvan er één Fuentealba raakte.

Nog meer incidenten

Donderdag verzamelde een driehonderdtal leraren voor de zetel van het provinciebestuur. Ze scholden de gouverneur uit voor moordenaar. Gelijktijdig waren er incidenten in de hoofdstad Buenos Aires. Daar probeerden radicale linkse groepen die zich solidair verklaren met de leraren de zetel van de provinciale afvaardiging van Neuquén aan te vallen.
Op woensdag zette de politie ook rubberkogels in tegen leraren in de noordwestelijke provincie Salta. Die stonden voor het provinciegebouw te wachten op het antwoord op hun vraag tot loonsverhoging.
Er waren ook andere incidenten. Zaterdag werd een molotovcocktail gegooid naar een gebouw waar vierhonderd leraren een collecte hielden om stakingsgeld in te zamelen. Donderdag maakte vakbondafgevaardigde Beatriz Constantini bekend dat haar twintigjarige zoon korte tijd ontvoerd was door onbekenden die informatie wilden over haar vakbondsactiviteiten.

Lage pensioenen

Het rommelt serieus in het Argentijnse onderwijs. In de Argentijnse provincies Neuquén en Salta staken de leraren als sinds het begin van het schooljaar op 5 maart. In La Rioja, Santa Cruz en Tierra del Fuego (Vuurland) zijn er kortere stakingen geweest en in Corrientes, Chaco en Formosa hebben de leraren aangekondigd dat ze volgende week staken. Alleen in de provincies Buenos Aires, Córdoba, La Pampa en Santa Fe zijn stakingen voorlopig afgeweerd omdat de autoriteiten met de leraren hebben onderhandeld.
De klacht is overal dezelfde: de immense kloof tussen het werkelijke salaris en het zogenaamde basissalaris, waarop de pensioenen en de jaarlijkse loonsverhoging op basis van anciënniteit wordt berekend. Daardoor blijven de pensioenen erg laag. De Argentijnse leraren kregen de voorbije twee jaar in de praktijk loonsopslag, maar het basissalaris bleef gelijk. In de provincie Santa Cruz is de toestand het extreemst; daar verdient een leraar 1700 peso (409 euro) per maand, maar bedraagt het basissalaris maar 161 peso (39 euro).

Algemene verontwaardiging

De staking maandag gaat niet over de salarisperikelen, maar over de harde aanpak door de politie. De centrale vakbond van Argentijnse Werknemers, die ambtenaren, leraren, artsen en andere vakbonden overkoepelt, neemt aan de staking deel. Ook mensenrechtengroepen, sociale bewegingen, buurtorganisaties en studentenverenigingen roepen op tot optochten en protesten in Buenos Aires.
“Deze staking gaat voorbij enig sectoraal conflict maar dient om de rechtsstaat te verdedigen”, zegt Alejandro Demichellis, hoofd van de Lerarenvakbondsfederatie Ctera.”Het is onverdedigbaar dat een protest voor loonsverbetering op dergelijk geweld wordt onthaald.”