Bhutan wil alle auto's elektrisch

Nieuws

Bhutan wil alle auto's elektrisch

Bhutan wil alle auto's elektrisch
Bhutan wil alle auto's elektrisch

25 februari 2014

Het kleine Himalayastaatje Bhutan kiest resoluut voor de elektrische wagen. Het sloot met autofabrikant Nissan een contract af voor elektrische auto's en infrastructuur.

Bhutan kwam eerder al in het nieuws met opvallende beslissingen. Zo werkt het land al decennia met het begrip “Bruto Nationaal Geluk” en wil de overheid dat op termijn alle landbouw biologisch zal verlopen.

Nu zet het staatje volop in op groen transport, te beginnen met alle overheidsvoertuigen en taxi’s. Eerste minister Tshering Tobgay tekende daarvoor een overeenkomst met Nissan. “We willen een land zonder uitstoot worden”, zei Tobgay na de ondertekening. “Maar we kunnen dat niet zonder hulp, en daarom is Nissan een uitstekende partner”.

Leaf

Nissan is de fabrikant van de erg succesvolle Leaf, een elektrische personenwagen. Het bedrijf zal Bhutan bijstaan in de aanpassing van het wagenpark en de aanleg van een infrastructuur om elektrische voertuigen op te laden.

“Dit is een moedige, wilskrachtige en visionaire beslissing, die ik met veel enthousiasme steun”, zegt Carlos Ghosn, ceo van Nissan. “Het is natuurlijk ook in ons eigen voordeel, omdat Nissan hier ook belangen in heeft. Maar ik ben van mening dat dit een voorbeeld kan zijn dat nog veel navolging kan krijgen in de toekomst.”

Potentieel

Bhutan heeft alle redenen om volop voor elektrisch transport te kiezen. Het land gebruikt momenteel amper 5 procent van de hernieuwbare energie die het produceert, met name door waterkracht.

De rest wordt grotendeels naar India uitgevoerd, maar de inkomsten daarvan gaan op hun beurt vrijwel integraal naar de aankoop van fossiele brandstof uit India. Door alle voertuigen van de overheid elektrisch te maken, wil Bhutan de kentering in gang zetten en op termijn inkomsten vrijmaken voor andere uitgaven.