Birma legt verkiezingsdatum vast

Birma legt verkiezingsdatum vast

Marwaan Macan-Markar

13 augustus 2010

De militaire junta in Birma (Myanmar) heeft eindelijk de datum bekendgemaakt waarop de eerste verkiezingen in twintig jaar gehouden zullen worden. Het wordt zondag 7 november.

“Op 7 november zullen meerpartijenverkiezingen gehouden worden voor het nationale parlement”, was vandaag (vrijdag) te horen op de staatstelevisie en radiozenders. Politieke partijen hebben nog tot eind deze maand om hun kandidaten bekend te maken. Er zijn tot nog toe 44 partijen die willen deelnemen. De Partij voor Solidariteit en Ontwikkeling is veruit de grootste, met vrijwel ongelimiteerde middelen en een vrijheid die andere politie spelers onthouden wordt.

De stembusgang is stap vijf in het zevenstappenplan van de junta op weg naar de democratie in het land. De aanvaarding van een nieuwe grondwet in 2008 was een van de andere stappen in het plan. Die grondwet kreeg veel kritiek omdat hij de macht van de militaire top vooral verder zou bestendigen.

Aung San Suu Kyi

De datum van 7 november sluit meteen de deename uit dat Aung San Suu Kyi, het boegbeeld van de oppositie. De Nobelprijswinnares blijft onder huisarrest in Rangoon tot eind november. Ze is een van de 2.200 politieke gevangenen in het land, onder wie parlementsleden, vakbondslui, studentenleiders en monniken.

“De verkiezing zal een zorgvuldig georchestreerde choreografie zijn”, zegt Aung Naing Oo, een onafhankdelijke analist in ballingschap. “De stembusgang moest doorgaan vooraleer Aung San Suu Kyi vrijgelaten wordt.” De junta wil daarmee volgens analisten ten allen prijze een herhaling van de laatste verkiezing in 1990 vermijden, toen de partij van Aung San Suu Kyi een grote overwinning behaalde.

De Birmaanse Verkiezingscommissie heeft daarom de regels voor de deelnemende partijen verstrengd. De periode waarin ze campagne mogen voeren is verkort ten opzichte van 1990, en ze mogen geen slogans of partijvlaggen gebruiken. Politieke toespraken die de junta op de korrel nemen, zijn verboden.