Californië exporteert honderd miljard liter water tijdens extreme droogte

Nieuws

Californië exporteert honderd miljard liter water tijdens extreme droogte

Californië exporteert honderd miljard liter water tijdens extreme droogte
Californië exporteert honderd miljard liter water tijdens extreme droogte

Hannes Cool

21 februari 2014

In de Amerikaanse staat Californië heerst de ergste droogte sinds het begin van de metingen. Dat brengt de landbouwers, traditioneel erg belangrijk in The Golden State, in grote problemen. Toch zijn er boeren die het kostbare water gebruiken om hooi te produceren dat naar China uitgevoerd wordt.

In een groot deel van de Verenigde Staten houden sneeuwstormen lelijk huis, maar in het westen van het land, behalve Californië onder meer ook Texas, Nebraska en Colorado, is al in tijden geen druppel regen meer gevallen. Californië is een belangrijke landbouwstaat, de helft van alle groenten en fruit in de VS komen ervandaan. Wie van landbouw leeft, hoopt dat er snel regen komt.

‘Dit zou zoals de tuin van Eden moeten zijn’, zegt landbouwer John Dofflemyer aan BBC, terwijl hij de weiden aanwijst waarop zijn koeien staan. Helaas lijkt het vandaag meer op een dor maanlandschap dan op een groen paradijs. ‘Zoiets heeft niemand hier al meegemaakt’, vertelt Dofflemyer, een vijftiger.

Alfalfahooi

De gevolgen van de droogte voor landbouwers zoals hij zijn niet min. Velen hebben een deel van hun vee moeten verkopen, of moeten kiezen welke gewassen ze nog water kunnen geven en welke niet. Mensen die in steden in de buurt wonen, wordt gevraagd zuinig met water om te springen.

Aan de andere kant van de staat, dichtbij de Mexicaanse grens, zie je echter een totaal ander beeld. Met sproeiers kunnen boeren het hele jaar door - aan zon immers geen gebrek - hun akkers irrigeren. De groene velden kunnen niet sterker verschillen van de dorre droogte een paar honderd kilometer noordwaarts. Het water halen ze uit de Colorado en ze produceren hooi dat bestemd is voor de Chinese markt.

‘Jaarlijks exporteren we honderd miljard liter water uit Californië in de vorm van alfalfahooi’, zegt professor Robert Glennon van de universiteit van Arizona. ‘Dat is een gigantische hoeveelheid. Een miljoen gezinnen zouden daar een jaar lang van kunnen leven. Het is nog erger als je denkt aan de verschrikkelijke droogte in het noorden van de provincie.’

Amerikaanse handelstekort

Manuel Ramirez, een van de landbouwers die hooi naar China uitvoert, zegt dat de vraag naar zijn product de afgelopen vijf jaar gestegen is. ‘Het is kostenefficiënt’, vertelt hij. ‘We hebben water in overvloed waardoor we gewassen voor de buitenlandse markt kunnen kweken.’

Goedkope gebruiksrechten voor water en het handelstekort van de VS ten opzichte van China, maken de handel winstgevend. Het is zelfs goedkoper om hooi naar Beijing te sturen dan naar het noorden van Californië.

Tegen critici die hem vertellen dat hij eigenlijk water exporteert, zegt hij dat ze onzin verspreiden. ‘Elk landbouwproduct bevat water, er zijn trouwens maar weinig betere doeleinden. Of is het efficiënter om de golfterreinen van filmsterren te besproeien?’ Hij benadrukt ook dat slechts een deel van zijn totale hoeveelheid gewassen naar China vertrekt.

Toen Obama een paar weken voordien een bezoek bracht aan de streek om hulp toe te zeggen, ongeveer 950 miljard dollar, kon hij het toch ook niet laten om een balletje te slaan op een Californisch golfterrein.