Centraal-Amerika verwacht meer steun van Obama

Centraal-Amerika verwacht meer steun van Obama

01 januari 1970

Op zijn Latijns-Amerikaanse rondreis zal president Barack Obama ook El Salvador aandoen. De Centraal-Amerikaanse landen hopen op meer steun bij de bescherming van migranten en de strijd tegen de georganiseerde misdaad.

Op zijn tweede Latijns-Amerikaanse reis, van 19 tot 23 maart, doet Obama Brazilië, Chili en El Salvador aan. In San Salvador heeft hij een ontmoeting met president Mauricio Funes. De andere Centraal-Amerikaanse presidenten zijn niet uitgenodigd, maar Funes, die in maart 2009 al te gast was in het Witte Huis, zegt dat hij als woordvoerder van de Centraal-Amerikaanse landen zal optreden.

Obama wil het op zijn rondreis vooral over economie, werkgelegenheid en veiligheid hebben. Centraal-Amerika is vooral in veiligheid geïnteresseerd. En in migratie. Marta Altolaguirre, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Guatemala, zegt dat Obama bij zijn aantreden begin 2009 hoge verwachtingen heeft gecreëerd. Centraal-Amerika hoopte op een betere behandeling van de ongeveer twaalf miljoen migranten uit Centraal-Amerika en Mexico die in de VS leven.

Migratie en veiligheid

Maar Guatemala is ontgoocheld. Guatemalteekse migranten in de VS krijgen geen Statuut van Tijdelijke Bescherming. Nicaraguaanse en Hondurese migranten kregen dat in 1998 wel na de vernietigende passage van orkaan Mitch, in 2001 kregen Salvadoranen het statuut na de zware aardbeving in het land. Ook in Guatemala zijn duizenden mensen getroffen door natuurrampen. In de VS leven bijna een miljoen Guatemalteken zonder geldige documenten.

Ondertussen nemen de Verenigde Staten steeds meer maatregelen tegen migranten. Duizenden Centraal-Amerikanen zijn al het land uitgezet. Vorig jaar was dat geval voor meer dan 29.000 Guatemalteken, dat is meer dan in 2008, toen de vorige piek werd genoteerd in het aantal uitgezette Guatemalteken.

Tijdens de ontmoeting tussen Obama en Funes zal ook misdaad hoog op de agenda staan, zegt Altolaguirre. De zogeheten Noordelijke Driehoek van Centraal-Amerika, gevormd door El Salvador, Honduras en Nicaragua, telt volgens een VN-rapport het hoogste aantal moorden ter wereld. In de periode 2003-2008 telde Honduras 61, El Salvador 52 en El Salvador 49 moorden per 100.000; Mexico telde in die periode 12 moorden per 100.000 inwoners.

Concrete steun

De regio verwacht dat Obama concrete steun toezegt in verband met veiligheid en migratie, zegt de Salvadoraan Julio César Grijalva, lid van het Centraal-Amerikaanse Parlement namens de rechtse Nationalistische Republikeinse Alliantie (Arena). “De Verenigde Staten wassen altijd hun handen in onschuld, ze zeggen dat misdaad en migratie onze problemen zijn. Terwijl de regio alleen maar een doorvoerhaven is voor drugstrafiek naar de Verenigde Staten. En een groot percentage van de ontwikkeling van de productiviteit in dat land is te danken aan het werk van onze mensen daar.”

Volgens politiek analist Claudio Alpízar uit Costa Rica heeft het bezoek van Obama aan El Salvador alleen maar een symbolische waarde. “Alle aandacht zal naar Brazilië en Chili gaan, door hun gewicht in de wereldeconomie, en omdat ze meer affiniteit kunnen hebben met de Noord-Amerikaanse politieke strategie.”

Alpízar vergelijkt met het bezoek dat de Amerikaanse vicepresident Joe Biden in maart 2009 aan Costa Rica bracht: “Het was niet meer dan een signaal, een beleefdheidsbezoek.
Obama’s ontmoeting met Funes geeft toch aan dat “het schiereiland niet volledig vergeten of genegeerd wordt door Washington”, zegt de Hondurese historicus Mario Argueta.