Coup d'Pousse

Blog

Coup d'Pousse

Coup d'Pousse
Coup d'Pousse

En toen werd het wel heel erg stil hier...

Het waren dan ook erg drukke tijden, en dan hebben we nog niet eens 1 weidepaal in de grond gepoot of een varken rondlopen.

We bouwden immers een klein, houten cabanneken, waarin we de komende 3 jaar gaan wonen. Het gigantisch grote gebouw dat de boerderij rijk is, dient eerst nog hersteld en voorzien te worden van de basis nutsbehoeftes. Maar om ons volledig op het boeren te kunnen werpen en geen tijd te verliezen in die verbouwingen maakten we dus eerst een eigen nestje, als een bloembol in het hoekje van de oude, ommuurde moestuin geplant. Nu dat min of meer achter de rug is, en de zomer definitief voorbij, voelen we langzaamaan dat onze voeten hier wortel willen krijgen.

Feest!

Gisteren werd ons project officieel ingehuldigd. Met alle hoge piefen aanwezig. Voorzitters en bazen van Terre de Liens, ADEARG (zie verder), Safer (Officiele grondenbank van Frankrijk, de instantie die de verkoop regelt), Chambre d’agriculture en de verschillende Conseils générale, municipale, régional dat elk scheetdorp van Frankrijk rijk is. En uiteraard onzen burgemeester die, altijd klaar voor een specialleken, met de fiets van Barjac naar de boerderij kwam rijden.

Na de nodige rondleidingen en speeches werd de allereerste boom geplant (ipv het obligate lintje te knippen). Een moerbeiboom, gezien zijn geschiedenis in de streek en op de boerderij.

Coup d’Pousse

Adearg is een organisatie dat boeren helpt met hun installatie. Zoals het samen bekijken en opstellen van een ontwikkelingsplan, en dat vertalen in een economisch haalbaar geheel, opleidingen geven allerhande, bemiddelen bij verkoopszaken of twistpunten….Vooral jonge boeren en zij die niet in aanmerking komen voor de normale hulp die l’Etat biedt aan boeren, komen hier aankloppen. Dit feest was ook meteen de officiele start van hun nieuw project: Coup d’Pousse.
En wij maken daar deel van uit.

Het zit zo: In Frankrijk moet je aan heel wat eisen voldoen om te mogen boeren. Zo is er de ½ SMI; de minimum oppervlakte of grootte van je veestapel die bepaald of je wel of niet een échten boer bent, en dus ook recht hebt op bepaalde zaken (subsidies, bijstand, zekerheid…). Maar, als je niet van boerenafkomst bent en dus een boerderij + vee/grond/melkquota kan overkopen, dan is dat een ware Odyssee. Het project Coup d’Pousse biedt je twee jaar een open arena aan. Je kan er proberen wat je wilt, de meeste investeringen worden door hen betaald en na twee jaar is de keuze aan jou: of je hebt gedurende je testperiode je ½ SMI opgebouwd en beslist om de stap te wagen en boer te worden, of je ziet af van je boerenplannen. Zonder financieel of sociaal risico.
Het is een van de antwoorden op het steeds maar ouder worden van de boerengemeeschap (in Europa is De Boer gemiddeld 62 jaar oud, kun je wel nagaan….). Jongeren een springplank geven om het toch te proberen zonder zich in de schuldenput te werpen.

En wij, wij zijn dikke gelukzakken die hiervan mogen snoepen.

Onzen ½ SMI: 10 zeugen + 150 bijenkasten. En we hebben nu 2 jaar de tijd om dat bijeen te sparen en werken.

Allons-y, au boulot!