Cubaanse hongerstaker in "potentieel levensgevaar"

Cubaanse hongerstaker in "potentieel levensgevaar"

04 juli 2010

De gezondheidstoestand van de Cubaanse hongerstaker Guillermo Fariñas is uiterst zorgwekkend. Dat melden de Cubaanse staatsmedia. Fariñas is al 130 dagen in hongerstaking.

In het lichaam van de 48-jarige Guillermo Fariñas heeft zich een bloedklonter ontwikkeld. Daardoor is er “potentieel levensgevaar”, zegt Armando Caballero, hoofd van de afdeling intensieve verzorging van het universitair ziekenhuis in Santa Clara. Fariñas bevindt zich al sinds maart in het ziekenhuis, waar hij intraveneus gevoed wordt.
De dissidente journalist en psycholoog zit zelf niet in de gevangenis maar wil met zijn actie de vrijlating van 26 zieke politieke gevangenen bekomen. Hij protesteert ook tegen de dood van de dissidente gevangene Orlando Zapato Tamayo. Die overleed in februari na een hongerstaking van meer dan tachtig dagen.
In 2006 hield Fariñas al eens een hongerstaking tegen de internetcensuur in Cuba. Hij zei de voorbije maanden dat hij nu van plan is zijn actie tot het einde toe vol te houden. In maart ging hij niet in op het voorstel van de Spaanse regering om Cuba te verlaten en naar Spanje te gaan.
Opmerkelijk is dat Granma, de officiële krant van de Communistische Partij, zaterdag over de verslechterende gezondheidstoestand van Fariñas berichtte. Meestal zwijgen de Cubaanse staatsmedia over protestacties van dissidenten. Eerder had Granma Fariñas “een huurling” in dienst van de Verenigde Staten genoemd.