Cubanen zien Amerikaanse toeristen aan de horizon

Cubanen zien Amerikaanse toeristen aan de horizon

Patricia Grogg

04 juli 2010

Een Amerikaans wetsvoorstel dat de reisbeperking naar Cuba kan opheffen, doet de Cubanen dromen. Aan de horizon zien ze de eerste Amerikaanse toeristen al verschijnen.

Manuel wrijft zich in de handen. Alleen al het idee. “Ik heb een kamer bijna afgewerkt, ik ga die verhuren als de toeristen uit het noorden beginnen te komen”, zegt hij zonder enige zweem van twijfel. “Er zijn te weinig hotels voor al die mensen die van daar zullen komen.”
De landbouwcommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdag een belangrijk wetsvoorstel goedgekeurd. Daardoor zou niet alleen de landbouwexport naar Cuba kunnen toenemen, het zou ook de beperking op reizen van Amerikanen naar Cuba afschaffen. Het wetgevende initiatief is niet nieuw maar volgens sommige waarnemers is de kans groter dat het voorstel het deze keer haalt.

Sceptisch

De tekst moet nog langs de commissies Buitenlandse Zaken en Financiën vooraleer hij in de plenaire vergadering van Huis en Senaat komt. Daar verwacht men verzet van meerderheidsleider Harry Reid en Democraat Robert Menéndez. “Menéndez verklaarde diezelfde woensdag nog dat hij het initiatief zou blokkeren als het in de Senaat kwam”, zegt de Cubaans-Amerikaanse advocaat José Pertierra, die sceptisch is over het voorstel. “De regels laten toe dat één senator een project blokkeert als hij dat wil.”
Jorge Domínguez, hoogleraar aan de Harvard-universiteit, zegt dat president Obama “tienduizend zaken kan veranderen via uitzonderingen op de wet” op de economische blokkade van Cuba maar voor reizen van Amerikanen naar Cuba kan hij niets doen.

Een miljoen toeristen

Omar Everleny Pérez Villanueva, onderzoeker van het Studiecentrum van de Cubaanse Economie aan de Universiteit van Havana, twijfelt er niet aan dat een opening van het Amerikaanse toerisme een enorme impact zou hebben op de economie van het eiland. In een eerste jaar zouden een miljoen toeristen kunnen komen, een aantal dat nog kan stijgen naarmate het transport en de dienstverlening verbetert.
Die schatting wijkt niet ver af van die van de Amerikaanse Vereniging van Reisagentschapen. Die verwacht dat twee jaar na een opheffing van het reisverbod 850.000 Amerikanen naar Cuba gaan om daar in een hotel te logeren. Nog eens een half miljoen Amerikanen zou via een cruise het eiland aandoen.