Dakloos in New York - dag 4 - onder kerktorens en wolkenkrabbers

Blog

Dakloos in New York - dag 4 - onder kerktorens en wolkenkrabbers

Met een fris hoofd ontwaak ik. De nacht bracht verkoeling buiten en in huis. Blijkbaar had dat een gunstige uitwerking op mijn nachtrust. Op de metro valt een slapende mede-reiziger constant tegen mijn schouder aan. Vandaag hebben we aan de kerk op 5th Avenue afgesproken, waar veel daklozen ’s nachts op de trappen slapen. Dit wordt door de kerk aangemoedigd. Iedere ochtend krijgen de daklozen er een kop koffie.

Onze supervisor, Ed, heeft ook enkele andere teams opgetrommeld om zoveel mensen tegelijk te kunnen interviewen. Hij is al druk doende rond de kerktrappen, maar in feite creëert hij niet echt de orde die hij had beloofd, waardoor het wat onduidelijk wordt wie we wel of niet moeten interviewen. We hebben op het eind het gevoel dat we toch enkele mensen gemist hebben omdat Ed geen zekerheid had over wie er nu de nacht op straat had doorgebracht en wie niet. Ik dacht dat, wie om 5 uur ’s ochtends in sjofele kleding aan een kerk in het blinkendste deel van de stad een gratis kop koffie haalt, hoogstwaarschijnlijk wel dakloos is. Maar Ed was vastberaden en vond dat we genoeg mensen geïnterviewd hadden bij de kerk. Nu ja, hij heeft hierin wel veel ervaring, natuurlijk, dus hij had waarschijnlijk wel een goede reden om wat achterdochtig te zijn.

Daarna gingen we nog een naburige straat af, waar we echt veel slapenden vonden. Echt wrang om mensen zo kwetsbaar te zien liggen, omringd door prestigieuze wolkenkrabbers. Toen ik aan de dakloze Thomas zijn geboortedatum vroeg, moest ik toch even slikken toen bleek dat hij twee jaar jonger was dan ik. Aan de andere kant is het misschien logisch - als dit woord op zijn plaats is -  dat ook twintigers op straat terecht komen. Het meisje dat bij hem lag te slapen, vertelt aan Ella dat haar huis afbrandde en ze op straat belandde. Aan de overkant van de straat zit een vrouw in elkaar gedoken te slapen. Wanneer ik haar met heel wat moeite wakker krijg - ze heeft een discman met luide muziek in de oren - zie ik dat het misschien wel een man is, gekleed als vrouw. Lippenstift is uitgespreid rond haar mond. Met angstige blik maakt ze een afwerend gebaar en kruipt terug in een bolletje om verder te slapen.