De Boerderij

Blog

De Boerderij

De Boerderij
De Boerderij

120ha, een prachtige « corps de ferme », op fietsafstand van het dorp en met een verzekerde afzet. Serieuzen boter waarin ons gat is gevallen.

Laten we die boter eens van dichterbij bekijken.

La Grange des Prés is zeker 2 eeuwen oud en fungeerde vroeger als de grote dorpsboerderij. Le Chateau van Barjac, waar nu het gemeentenhuis gevestigd is, heeft nog steeds de grote kelders waarin al het gekweekte werd bewaard. Het was een boerderij van in de filmpkes: een herenboer met tal van kleinere boerkes, en alles werd er zowat gekweekt en verwerkt. Hoe groot het toendertijd was hebben we wel nog nergens kunnen vinden.

Begin 1900 kwam de zijderupskweek op, en onze streek was hierin koploper van Europa. De akkers werden volgeplant met Moerbeibomen, gezien de zijderupsen leven van hun bladeren. Wanneer ook deze industrie verhuisd naar goedkopere streken, niks nieuws onder de zon, vervalt de streek in armoe. Alle Moerbeibomen verdwijnen uit het landschap en de grote graanakkers vullen opnieuw de omgeving.

De laatste boer, Mr. Daniël vond geen opvolgers in zijn kinderen en plaatste de boerderij te koop. Helaas heeft zijn doortocht zware littekens achtergelaten. Zoals zovelen veranderde hij in zijn carrière van een landbouwer, die samen met de grond werkt, naar een arbeider die geheel in dienst stond van de Landbouw. De Landbouw die hem voorschreef wat hij diende kweken wilde hij kunnen overleven, hoe hij diende uit te breiden wilde hij niet verdrinken en hoe hij de grond diende te vergiftigen omdat het zo geschreven stond. Langzaam aan veranderde het uitzicht van La Grange des Prés opnieuw. Paarden verdwenen, tractors kwamen en deze werden steeds groter, de laatste runderen (en dus koeienmest) verdwenen en alles werd gezet op de monocultuur van maïs en granen. Wat nu rest zijn mooie landerijen en akkers, waarvan de kwaliteit echter dieptriest te noemen is ; Organische stof bijna onbestaand, verdicht door de jaren lange misbruik met te zware machines, en boordevol onwenselijk maar kleihard onkruid.

De burgemeester van Barjac is, buiten communist, ook een fevent voorvechter van een ecologisch leven, de biologische landdbouw en een korte keten. Toen hij vernam dat La Grange des Prés te koop stond zag hij in deze boerderij de uitgelezen kans om zijn plannen te verwezenlijken; alle Barjacoisen en dan vooral de schoolkantine, te laten eten van lokaal geteelde, biologische voeding. Hij nam contact op met oa Terre de Liens die de boerderij redde van de teloorgang. Samen gaven ze weer een toekomst aan de grond en aan Barjac, en werd de grond niet door de rijkste grootgrondbezitter opgekocht en verdeeld onder zij die al te veel grond in hun bezit hebben. Het werd grond die vrijwaard is van speculatie en die vanaf nu een mooie, duurzame toekomst kent.

In september begint het nieuwe leven van de boerderij. Dan installeren er zich 6 boeren, waaronder wij, johei !

De grond, 120 ha groot, wordt verdeeld onder een koeienboer, een kippenboer, een bakker, een brouwer, een kippenboer en wij (die er varkens gaan kweken en bijen gaan houden). Er komt ook een « testveld », waar jonge boeren 2 jaar onder een beschermende atmosfeer kunnen uittesten of ze wel boer willen worden.

De boerderij krijgt een grote multifunctionele ruimte, een bakoven, een winkel en de nodige verwerkingsruimten voor alle teelten (voorlopig vlees, melk, brood, bier en honing).

Het wordt daar dus een erg levendige bedoening! Wat we er precies allemaal gaan doen vertellen we in een nieuw blogje. Tjune in next week!

Groetjes

Dries en Tine