De spots op de financiële transactietaks

Blog

De spots op de financiële transactietaks

Onze dag begon met een vergadering met de delegatie Europarlementairen, in de permanente vertegenwoordiging van de EU, 31 hoog in een gebouw vlak naast de fraaie Chrysler building. De vergadering zelf was goed, maar niet echt een hoogvlieger. We kennen de parlementsleden, werken via Concord en daarbuiten ook geregeld met hen samen. Ook rond het Post 2015 proces is er systematisch overleg. Dus echte verrassingen kwamen er niet uit de bus.

Al waren de parlementairen naar mijn gevoel wel erg tevreden over de eindtekst voor het Millenniumdoelen evenement. Van onze kant hebben we vooral de zuidelijke partners van de Beyond 2015 coalitie aan het woord gelaten, nog een keer de nadruk gelegd op het belang van beleidscoherentie, en gewaarschuwd tegen te veel onvoorwaardelijk geloof in de privé- sector. Naast alle andere onderwerpen die daar wat kris kras op tafel kwamen. Wordt vervolgd in Brussel…

Vooral de FTT op het menu

De hoofdschotel vandaag was het side-event van de ‘leading group on innovative financing’. Met twee onderwerpen op de agenda, de innoverende financiering, en in een tweede panel de rol van de privé sector.

De leading group wordt vooral aangedreven door Frankrijk, hier ook een beetje bijgestaan door tijdelijk voorzitter van de groep, Nigeria. De Franse President Hollande was aangekondigd, maar kwam niet. De vergadering bleef toch op politiek hoog niveau met EU-commissaris Piebalgs, en ministers uit Frankrijk, Nigeria, Noorwegen, Finland en België.

De eerste sessie had het ook over andere vormen van innoverende financiering, maar het was toch duidelijk dat ze vooral moest dienen om de financiële transactetaks (FTT) politiek warm te houden en op VN-niveau wat meer armslag te geven. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Canfin brak een lans voor de taks, benadrukte dat de nu al ingevoerde Franse belasting voor 10% gebruikt wordt voor ontwikkeling, en voegde daaraan toe dat het voor hem best het dubbele of meer mocht zijn. Hij zette de transactietaks  in een breder pakket van maatregelen zoals het aanpakken van de illegale geldstromen. De anderen in het panel (met onder andere de Finse minister Heidi Hautala en Amina Mohamed de speciale adviseur van Ban Ki Moon voor het Post 2015 proces ) spraken hem niet tegen.

Minister Labille mocht als eerste het woord nemen vanuit de zaal. Hij zei wat hij (ook vorige vrijdag bij de NGO actie) al had aangekondigd. Heel kort samengevat: Innoverende financiering is nodig. Men moet wel het geheel van de financiële stromen bekijken en het zal een hele uitdaging zijn om die op een gecoördineerde manier aan te pakken. Hij koppelde dat ook nog aan het belang van de rechtstaat. Hij had het even over de FTT met de 11 EU landen, en dat die onder andere voor  ontwikkeling en de strijd tegen de klimaatverandering moet dienen. En, we zijn het stilaan van hem gewoon, hij pleitte voor regulering van de financiële actoren en voor internationale maatregelen tegen illegale kapitaalstromen. Hij beloofde ook steun aan de Nigerianen bij het indienen van een  resolutie over innoverende financiering.

Niet slecht. We vergeten misschien wat makkelijk dat dit soort stellingen en aankondigingen uit de mond van een minister (ook en vooral een Belgische) enkele jaren geleden niet kon.

Minister Labille had het voor ons misschien nog wat Belgischer, en daardoor ook nog minder vrijblijvend, kunnen inkleuren. Bijvoorbeeld door te duidelijk te maken dat België niet zal wijken voor de druk van de banken en er actief mee zal voor zorgen om met de 11 EU landen een volwaardige FTT in te voeren.

Na de ministers hielden ook directeur van Oxfam Amerika en David Hillman (een van de drijvende krachten achter onze eigen Europese  FTT coalitie) nog een FTT pleidooi. Graag snel een goede FTT met, als het van Hillman afhangt, misschien wel 50% van de opbrengst voor ontwikkeling. Daar kwam het ongeveer op neer. Helemaal ongevraagd kwam ook EU commissaris Piebalgs, die het eigenlijk over de privé-sector moest hebben, nog tussen over de FTT. Goed gedaan allemaal. En hopen dat het ook in de buitenwereld hout snijdt.

De sessie over de rol van de privé sector ging voor mij wat de mist in. Zonder echt sterke of nieuwe punten.  Men praat naar mijn gevoel wat te makkelijk over het nieuwe partnerschap tussen publiek en privé. Zoals Roberto Bissio van Social Watch gisteren zei op een panelgesprek over de financiering post 2015: ‘We hopen dat dat net betekent dat de ontwikkelingssector nu de privé sector gaat betalen’.

Het blijft toch ook wel opvallend dat niemand de band maakte met de eerste sessie over de innoverende financiering. Want waren het niet de banken, toch een heel belangrijk stuk van die privé-sector, die de Europese FTT-plannen actief proberen te kelderen?

Als de vos de passie preekt, boer let op je kippen