De vijf festivaltips van tropicalidad.be

De vijf festivaltips van tropicalidad.be

De vijf festivaltips van tropicalidad.be
De vijf festivaltips van tropicalidad.be

tropicalidad.be

03 mei 2010

Tropicalidad.be is een weblog waar wereldmuziekliefhebbers hun kijk geven op concerten, festivals, cd's en alles wat er beweegt in de wereldmuziekscene. Speciaal voor MO* geven zij hun 5 festivaltips voor komende zomer mee.

1. Salif Keita (Mali, Couleur Café)

In tegenstelling tot het ingetogen en soms melancholisch kantje aan zijn studio werk, barst een Salif Keita concert van energie en ritme. Vier jaar geleden zette de witte griot uit Mali een ijzersterke set neer op het Sfinks festival. Dit jaar kunnen we dankzij Couleur Café opnieuw genieten van Salif Keita’s ongeëvenaarde stem, geserveerd op een bijzonder energieke band.

2. Staff Benda Bilili (D.R. Congo, Festival Mundial/Couleur

Café/Dranouter/Esperanzah)

De recent ontdekte “handicapés” uit Kinshasa veroveren stilaan de wereld. Ondanks hun schijnbaar statische toestand swingen deze door­gewinterde straatmuzikanten behoorlijk de pan uit, met de zelfverzekerd­heid van een band met járen podiumervaring.

3. Goran Bregovic (Servië, Sfinks Mixed/Esperanzah)

De laatsten jaren worden onze regionen overstroomd met allerhande Balkan blazers en muziekjes. Het is dan ook een verademing om een van dé muzikale ambassadeurs van de Balkan in het gezelschap van zijn Wedding & Funeral Orchestra op de Sfinks affiche te zien staan.

4. Dobet Gnahoré (Ivoorkust, Esperanzah)

Een hemels stemgeluid en acrobatische choreografie zijn de twee grootste troeven van Dobet Gnahoré, en die speelt ze ten volle uit op het podium. De Ivoriaanse deerne is tegelijkertijd innemend, uitbundig, ingetogen en spectaculair.

5. Ga op ontdekkingsreis!

Als laatste tip: ga op ontdekkingsreis! Op menig wereldmuziek festival staan bekende, minder bekende en volslagen onbekende namen broederlijk naast elkaar. Zo zit er altijd wel ergens een ontdekking in het verschiet en misschien is dat dit jaar wel Céu (Brazilië, Sfinks Mixed), Choc Quib Town (Colombië, Festival Mundial/Couleur Café/Afro-Latino festival), Fatoumata Diawara (Mali, Afro-Latino festival) of Peyoti for President (U.K., Sfinks Mixed).
Lees meer op www.tropicalidad.be