Ecuador laat olie onder reservaat ongemoeid

Ecuador laat olie onder reservaat ongemoeid

Gonzalo Ortiz

05 augustus 2010

In een historisch akkoord heeft Ecuador beloofd niet naar olie te boren in Yasuní, een ongerept natuurgebied in het Amazonewoud en een van de meest biodiverse gebieden ter wereld. Het land verzaakt zo aan de 846 miljoen vaten olie, een vijfde van de totale oliereserve in het land.

Ecuador krijgt er wel wat voor terug: volgens het akkoord krijgt het land 3,6 miljard dollar, de helft van de geschatte opbrengst van de olie. Dat geld komt van een fonds dat opgezet zal worden door het ontwikkelingsprogramma van de VN (UNDP). De middelen voor het fonds komen van verschillende landen, niet-gouvernementele organisaties en bedrijven, zegt María Fernanda Espinosa, de Ecuadoraanse minister Cultureel en Natuurlijk Erfgoed.
Rebeca Grynspan van het UNDP benadrukt de originaliteit van het akkoord. “Het akkoord breekt met het paradigma van Noord-Zuid relaties”, zegt ze, omdat “de belangrijkste bijdrage komt van het Ecuadoraanse volk, dat afziet van de olieontginning ten voordele van een heel nieuw model van ontwikkeling.”
Het initiatief is zo baanbrekend omdat het niet alleen meer dan 400 miljoen ton CO2 uit de atmosfeer houdt, maar ook omdat het een nieuw voorbeeld is van gedeelde sociale verantwoordelijkheid, zegt Grynspan. De opbrengst van het fonds zal geïnvesteerd worden in het natuurgebied en 43 andere nationale parken in Ecuador, naast projecten rond energie, gezondheidszorg en onderwijs voor de inheemse bevolking in het land.