Eden (9) raakt zwaargewond bij geweld in Goma

Blog

Eden (9) raakt zwaargewond bij geweld in Goma

Eden (9) raakt zwaargewond bij geweld in Goma
Eden (9) raakt zwaargewond bij geweld in Goma

De negenjarige Eden raakte zwaargewond bij de gevechten in Goma, Oost-Congo, tussen het Congolese leger en de rebellen van M23. Hij is één van de zestig patiënten die Artsen Zonder Grenzen, samen met het lokale personeel, behandelt in het ziekenhuis van Virunga.

Een verpleegster draagt een jongetje rond in het ziekenhuis van Virunga. Zijn blik is gericht op het oneindige, als een patiënt die net ontwaakt uit volledige verdoving. “Hij heet Eden en komt net uit de ontwaakruimte. We brengen hem naar zijn kamer”, zegt de verpleegster. Een paar minuten later weergalmt zijn geroep door de gang wanneer hij opnieuw volledig bij bewustzijn is.

Toen de gevechten begonnen, was Eden op bezoek bij zijn oom in Goma. Toen de eerste schoten weerklonken, schoot iedereen in paniek. In de verte hoorden ze geroep: “Blijf binnen in jullie huizen! Het is niet veilig buiten!” Zijn familie bleef binnen in de woonkamer van het huis en hoopte zo veilig te zijn. Maar plotseling sloeg een bom in. Vier familieleden waren op slag dood, terwijl zes anderen ernstig gewond raakten, waaronder Eden.

“We kunnen niets meer doen voor het linkeronderbeen van Eden, het is te zwaar beschadigd”, zegt Jacky Bonnan, de chirurg van Artsen Zonder Grenzen. “Maar we doen wat we kunnen om zijn rechterbeen te redden. We hopen dat het zal genezen.”

De andere familieleden van Eden die gewond raakten, worden ook in het ziekenhuis van Virunga verzorgd. Ook Edens oom moest geopereerd worden om zijn rechterbeen af te zetten. “Ik begrijp het niet”, zegt hij. “Wie buiten was, is ongedeerd gebleven, en wij die thuis bescherming zochten, belandden in het ziekenhuis.”

Meer dan 480 mensen raakten gewond tijdens de gevechten van de afgelopen week in en rond Goma. De gezondheidszorg was niet voorbereid op zoveel gewonden.

“De ziekenhuizen waren niet klaar om zoveel gewonden op te vangen”, zegt Jacky Bonnan. “Vóór Artsen Zonder Grenzen aankwam in het ziekenhuis om te helpen, werkten de chirurgen van het ziekenhuis al 48 uur aan een stuk om de patiënten te stabiliseren, ondanks het gebrek aan middelen. Ze hebben geweldig werk geleverd.”

Zodra het geweld afnam, stuurde Artsen Zonder Grenzen een chirurgisch team om het ziekenhuis te steunen. Dat team voert momenteel ongeveer tien operaties uit per dag. Artsen Zonder Grenzen deelt ook geneesmiddelen en medisch materiaal voor postoperatieve zorg uit.