Een apolitieke hoed

Blog

Een apolitieke hoed

Aan de oever van de rivier Atoyac is tegen de middag een vuilnisbelt ontstaan. Het meest voorkomend onder het afval zijn autobanden in alle maten en soorten en petflessen die nog lang niet aan hun afbraakproces zijn begonnen.

Met de weg die parallel met de rivier loopt erbij levert het een geur op die twijfelt tussen gasolina, rubber en huisvuil dat je een maand geleden al had moeten buiten zetten voor de omhaling.

De spullen die hier vandaag uit het water worden gevist, zijn nooit opgehaald, maar in deze rivier gedropt met de bedoeling er voorgoed vanaf te zijn. Dat was buiten de ecologisch bewuste studenten van Oaxaca gerekend. Vandaag (zaterdag) wordt de Atoyac op tien verschillende plaatsen een hele dag lang door duizenden van hen schoongemaakt. De actie gaat niet onopgemerkt voorbij. In de bus op weg naar de actie krijgt die terwijl ze nog volop bezig is al heel wat weerklank op de radio. Sterk staaltje PR voor een bende studenten.

Ter plekke aan de praat geraakt met een aantal van de initiatiefnemers. ‘Dit is een initiatief dat volledig in handen is van studenten. Wij hebben geen enkele link met een politieke partij’, klinkt het daar met veel nadruk.

Het is iets wat ik de voorbije dagen in Oaxaca bij wel meer acties en organisaties te horen heb gekregen. Veel activisten hier willen in de verste verte niet geassocieerd worden met ‘de’ politiek. Zeker niet sinds het volksprotest van 2006 waarbij een van de belangrijkste eisen het aftreden van de PRI-gouverneur Ulises Ruiz OrtizZl activisten willen in de verste verte niet geassocieerd worden met de politiek. te horen heb gekregen.niet aan hun afbraakpro was – een eis die tot op vandaag niet ingewilligd is.

Geen enkele link dus. Die woorden zijn nog niet koud of er ontstaat aan de andere oever een samentroepen van mensen met sombrero’s met een groenwit lintje om. Ze drummen rondom een onzichtbaar iemand en stuwen vervolgens met zijn allen stroomafwaarts. De onzichtbare blijkt de PRI-burgemeester van de stad. Iemand van de groep doet ons een sombrero cadeau. Een volledig apolitieke hoed vanzelfsprekend.

www.laruta.nu