Een olijftak voor Palestina

Blog

Een olijftak voor Palestina

Een olijftak voor  Palestina
Een olijftak voor  Palestina

De militaire Israëlische bezetting heeft een zware impact op de Palestijnse boeren. Het land is voor hen letterlijk hun woon- en werkomgeving. In de UAWC trachten zij samen het hoofd te bieden aan de problemen. (Unie van boerenverenigingen http://uawc.net).

De verantwoordelijken van UAWC nemen ons mee in hun busje naar een veld. De reis erheen is al een hele ervaring : ik zit deze maal in de auto met Palestijnse nummerplaat. Onze eigen bus met Israëlische nummerplaat volgt. We rijden in de richting van een kleine nederzetting met enkele boerderijen. Daar houden we halt op een rond punt. Er staan verschillende tafels gedekt op het plein. Een man komt naar onze auto. De chauffeur doet snel het raam open en zegt in het engels : dit is een groep Belgen. Ik voel de spanning. De jood gaat overleggen en er komt ook iemand naar mijn raam. Ook ik zeg braaf dat ik Belg ben (en ik zie er duidelijk niet Palestijns uit). We kunnen weer vertrekken. 
Pas dan komt de uitleg : de weg die we wilden volgen, was afgezet wegens het feest. Zo moesten we middenin de nederzetting rechtsomkeer maken. “Dankzij ons” is dat vlot verlopen. Zonder buitenlandse passagiers was onze chauffeur er vermoedelijk niet ongehavend uitgekomen.
Uiteindelijk komen we bij het olijfveldje, met zicht op de toren van het checkpoint. Zoals zovele andere, kwam dit veld na de bezetting aan de Israelische zijde van de muur terecht. Door de muur en de checkpointproblemen is het voor de boer al moeilijk om zijn veld te bereiken. Maar ter plaatse moet hij nog het hoofd bieden aan agressieve kolonisten die het werk belemmeren en de velden verwoesten.
Daarom zijn buitenlanders welkome gasten. Voor zulke getuigen houden de joden zich in. De boeren onthalen ons met open armen. De kinderen tonen fier hun werk voor de camera. We helpen vrolijk mee, onder het alziend oog van de checkpointtoren. We planten kleine boompjes, die moeten uitgroeien tot een nieuw veld met olijfbomen, het meest typische product van Palestina.
Een persoonlijke conclusie na mijn werk : hier ligt een mooi domein voor Vlaamse actievelingen die hun vakantie nuttig willen doormaken. Er waren al missies om mee te helpen bij de olijfpluk. Nu ik zelf de situatie meemaakte, kan ik enkel beamen dat dit een prachtig en vreedzaam actiemodel is om bij te dragen tot een betere wereld.