Een zaak openen in Oeganda

Blog

Een zaak openen in Oeganda

Een zaak openen in Oeganda
Een zaak openen in Oeganda

Als je er over spreekt met buitenlanders die hier reeds wonen, is het allemaal een piece of cake, zijn er mogelijkheden zat en moet je vooral gewoon de stap wagen. Wij hebben de stap gewaagd, zonder een vooropgezet plan, en nu zitten we hier.

Mogelijkheden zat, das waar, opportuniteiten ook, en we zijn ondertussen al zover dat we weten wat we willen (na eindeloos veel opzoekwerk, gepraat, gezoek en gereken). We willen koffie roosteren en een koffie/wijn bar openen, beide CO2 neutraal en fairtrade waar mogelijk.

De moeilijke kant van de zaak is dat je uiteraard de regelgeving niet kent, en dat internet hier nog niet zo heel ingeburgerd is, ook niet bij overheidsinstanties. Er bestaan zeer interessante websites met een schat aan informatie, alleen is die dikwijls oud (2008 laatste jaar van input bvb).
Iemand officeel te pakken krijgen om informatie te krijgen is moeilijk en daarbij, niemand kan consequente informatie geven. Er zijn wijzigingen die niemand weet (tot je er zelf mee te maken krijgt natuurlijk), achterpoortjes die je al helemaal niet weet.
Niet veel anders dan Belgie eigenlijk, alleen speelt de taal en corruptie hier wel een grote rol om het allemaal heel wat moeilijker te maken om aan te pakken.

Maar niemand heeft gezegd dat het makkelijk zou zijn (hoewel ‘piece of cake’ volgens mij aanduid dat het makkelijk is, maar kom) en we geven de moed niet op!
Ik weet niet wat ik zou zeggen tegen een toekomstige emigrant, ik wou gewoon in het landschap van gemakkelijke taarten en cakes ook een harde noot plaatsen. Als je naar het buitenland wil verhuizen om zelf iets op te starten, heb je wel wat geld nodig, en jezelf veel tijd gunnen. Niet alleen het opzetten van een zaak kost tijd, ook de hele sociale structuur die je moet leren kennen, in integreren en je weg in zoeken (heel voorzichtig, want je wordt net zo snel als je opgenomen bent ook weer uitgespuwd).

Klinkt dit allemaal een beetje negatief? Niet aantrekken. Ik weet nu wat mijn advies zou zijn aan een toekomstig avonturier: just do it, but be prepared.