Elektriciteitsproblemen

Blog

Elektriciteitsproblemen

De elektriciteit viel uit. Na 1 dag wist ik alweer dat ik in Zuid-Afrika was. Al een tijdje is er een schrijnend elektriciteitstekort in Zuid-Afrika, dat er zelfs voor gezorgd heeft dat bedrijven hun productie dagenlang moesten stilleggen.

Lucy legde me uit dat Eskom, het bedrijf dat Zuid-Afrika van elektriciteit voorziet, nu aan ‘load-shedding’ doet om de elektriciteitstekorten op te vangen. Dit betekent dat de elektriciteit uit zal vallen op aangekondigde momenten, enkele keren per week. Op een speciale website kan je nagaan wanneer jou buurt aan de beurt is. helen vertelde me dat haar buurt getroffen wordt op zondag van 11 tot 15 uur. Dat vindt ze verschrikkelijk, want op zondag wordt er geluncht met het hele gezin. Je kan toch niet elke zondag koude schotel eten?

Een paar dagen later kondigde Eskom aan dat de ‘load-shedding’ zou stoppen. Vele Zuid-Afrikanen vroegen zich af of dit wel een goed idee was omdat er zich nu onaangekondigde elektriciteitspannes kunnen voordoen. Dit is zeer vervelend, vooral ‘s avonds, als er plots geen licht meer is en je op zoek moet naar kaarsen enz.
Eskom zegt verschillende redenen te hebben om te stoppen met het ‘load-shedding’ programma:
-toenemende elektriciteitsbesparingen van consumenten. Een groots opgezette campagne, die begin dit jaar gelanceerd werd, heeft blijkbaar zijn vruchten afgeworpen.
-meer steenkoolproductie waardoor er meer elektriciteit kan gegenereerd worden
-onderhoudswerken aan elektriciteitsvoorzieningen om verlies van elektriciteit te verminderen
Volgens Eskom is er op dit moment genoeg elektriciteit.

De industrie werd, vooral begin dit jaar, hard getroffen door de elektriciteitspannes, maar anderzijds zien ze de problemen ook als een zegen. Brian Molefe, hoofd van Business Unity South Africa, zegt dat de elektriciteitsproblemen de overheid zal aanmoedigen om haar beleid te veranderen. Ook zal er meer geinvesteerd worden in alternatieve energiebronnen. De mijnindustrie is ook blij, want Eskom heeft steeds meer steenkool nodig om aan de elektriciteitsvraag te voldoen…

Iedereen blij dacht ik toen, behalve de consument, want ik hoorde dat Eskom de elektriciteitsprijzen drastisch wil laten stijgen. Eskom deed ‘een voorstel’ van 55%! Dit zorgde voor heel wat oproer onder de bevolking, waardoor het al een tijdje stil is over de stijgende prijzen. Het einde van de crisis is nog niet in zicht.
Ik heb al maar wat kaarsen gekocht want met de winter in aantocht gaat het elektriciteitsverbruik weer toenemen. Iedereen gebruikt hier elektrische kacheltjes om het huis te verwarmen.
wordt vervolgd…