Enkele wetenswaardigheden over het moderne China

Blog

Enkele wetenswaardigheden over het moderne China

Het leven in de steden aan de Oostkust is modern, vaak hogere levensstandaard dan in Europa of US.Er is veel heel veel geld en men showt het d.m.v.alle mogelijke luxe als de duurste wijnen(Chateau Haut Brion 1996 EURO 800/fles), alle luxe kledij en uurwerken, de duurste auto’s als Ferrari,Daimler,Porsche Cayenne,Hummer...Een minderheid heeft zich in een zeer korte periode verrijkt aan occulte commissies, omkoperij, speculatie en slavernij(arbeiders & jonge bedienden verdienen amper 80-100EURO/maand).

Dagelijks leven

Huren, kopen van appartement kost een fortuin.Er werd veel geinvesteerd in de bouw, want een bron van ongelooglijk hoge winsten.Prijs kan verdubbelen in minder dan een jaar. In Shanghai en Beijing betaal je EURO 2100-3100/sqm, in Qingdao EURO 1200, in de satelliet steden EURO 300.
Het is voor Chinezen ook moeilijk te beleggen:bank intresten zijn haast nihil,taks is laag,beleggen in’t buitenland enkel gereserveerd voor de partij vrienden,stock market ingestort…..men gaat dan maar beleggen in goud,de bouw,look,bonen…..met steeds zeer hoge winsten op korte termijn.Chinezen zoeken alleen voor korte termijn.Heb ook ervaren dat men exporteert van seizoen tot seizoen zonder enige klanten binding.Snelle winst!Ben je niet tevreden,tant pis, de wereld is groot anderen zullen kopen, tot de dag dat….
Voorheen werden appartementen gebouwd voor een levensduur van 20 jaar.Je bent immers eigenaar voor amper 50 jaar, nadien gaat de eigendom terug naar de staat.Naar verluid bouwt men nu voor een levensduur  langer dan 50 jaar, maar na 1 jaar is alles al vuil en vervallen; er wordt weinig of niets hersteld en poetsen is aan hen niet besteed.Huur schommelt tussen EURO 150-600/maand al naargelang de ligging,oppervlakte en met of zonder lift(ja zelfs 8e verdieping zonder lift).Nieuwbouw is meestal amper 50sqm.Wij wonen in de randstad(20km autobaan afstand), 120 sqm, 3 kamers+2 badkamers,2 keukens, living room, 2 terrassen…prijs amper EURO 1500/jaar, met lift.Na een jaar is de vloer in de hall en inkom vies en vuil, vocht en vuilbak nat/rottigheid zijn in de vloer gedrongen, er wordt enkel dagelijks geveegd met een vuile onefficiente bamboo borstel.Water, javel, onbekend.De geemschappelijkle delen zijn van geen belang.Carrefour plastic tassen met vuilnis worden gewoonweg in de gang aan de voordeur gedropt.3 jaar lang woonden we in het centrum op de 16de verdieping van een 10 jaar oude building met lift uiteraard. Groot 200sqm,ook 3 kamers,2badkamers,2 keukens, living room,2 terrassen…voor EURO 10.000/jaar+ lasten van tenminste nog eens EURO 100/maand.Hier echter woonden veel buitenlanders en werd iets beter gepoetst.
Huurappartementen zijn altijd gemeubeld.Herstellingen moet je zelf betalen, zelfs wanneer je toekomt.Garantie ben je sowieso kwijt als laowai, in’t bijzonder wanneer je kwaad wordt.
Dienst na verkoop is onbestaand in China, met enkele uitzonderingen zoals de grote jongens Haier, Midea, Hisense….Op een auto is ook een zogezegde garantie, maar al je klachten worden afgewezen als zijnde normaal,Wanneer ik zei dat de temperatuur van de auto in het rood komt na het bestijgen van een kleine heuvel, werd ik na 50 jaar auto rijden door een jonge kerel van 20 op de vingers getikt, ik was de fout , niet de thermostaat.Ik moest leren rijden!
Men moet ook erg opletten voor namaak, ook de biljetten van 100Yuan(EURO 10),vaak verspreid door de taxis.100Y is de hoogste waarde!Meestal wordt cash betaald.Een betaling van 100.000Y, is een heuse stapel.Laat staan 1.000.000.
A Yi .ofte tante, kost je EURO 100/maand voor koken,poetsen,winkelen….Je moet hen echter alles aanleren, en dan nog, strijken bijvoorbeeld is blijkbaar onbekend.Wassen met koud water wasmachine doe je best zelf of alles is verkleurd; men gooit alles tegelijk in de machine,

Cultuur

Laowai, vreemdelingen worden nagewezen op straat als een curiositeit.Laowai worden verondersteld rijk te zijn, met als gevolg, huur,koop, alles is duurder voor ons.Wanneer we iets kopen,laten herstellen,…blijf ik op de achtergrond en dan nog wanneer ik na herstelling tevoorschijn kom om te betalen, durft men de prijs toch nog verdubbelen.
Guanxi ,ofte relaties, is conditio sine qua non om zaken te doen,om boetes te verzachten etc.Guanxi bouw je op met jaren lang ontmoeten,praten,eten en vooral drinken.Zonder guanxi sta je nergens.Boetes verlagen kost je een ‘Jusco’ kaart van EURO 50-100,hiermee kunnen ze in de supermarkt (zwarte) aankopen doen.
Pengyou zogeheten vrienden heb je met honderden zelfs duizenden.Eenmaal iemand ooit ontmoet is jij/zij je vriend ‘pengyou’ ook al weet je totaal niets van hem/haar.
Mannen gaan vaak naar een zogeheten business dinner.In realiteit een dinner met vrienden om te zuipen en met jonge meisjes te stoeien.Zodra dronken genoeg stappen ze naar de KTV waar ze brullen(zingen) en meisjes huren.Zelden zal je de echtgenote ontmoeten.Ook vele vrouwen gaan samen uit onder vriendinnen op mannen jacht; scheiden is niet aan de dagorde.
Kinderen , omwille van de 1 child policy wordt de zoon van een familie rot bedorven en opgevoed door 6 volwasssenen tegelijk.
Studies , kinderen, jongeren worden gedwongen te studeren, tests af te leggen, dat is een essentieel deel van hun opvoeding om hen een betere toekomst te garanderen.Inschrijving in een universiteit is lastig, maar eens aanvaard, kan je het 4 jaar rustig aan doen, je diploma krijg je sowoeso.Resultaat, English majors, kunnen amper Engels praten.
Onderwijs is ook niet interactief,je moet rustig op je stoel zitten en de ganse dag luisteren naar de leraar, nog steeds een greespecteerde ere titel.Ook in het verlof of w.e.worden de kinderen naar andere scholen gestuurd om te leren.Nooit enige rust of plezier! Aller ouders droom is hun zoon naar US of Australie te sturen om een goede opleiding te krijgen, maar vaak komt zoonlief terug met weinig of niets, hij had pret met zijn Chinese vrienden, en praattte Chinees de hele tijd ipv. Engels.
Huwelijk,een meisje moet trouwen voor haar 30ste of ze is haar markt waarde kwijt.Oudere mannnen willen alleen jonge meisjes.Essentieel is een woning of je kan niet trouwen.Normaliter moet de echtgenoot de woning kopen, maar vaak zijn het zijn ouders na vele jaren ontbering.Chinezen sparen immers hun hele leven op alles,voeding,kleding, woonst,verwarming,water…want er is geen sociale zekerheid en valt men ziek zijn de dokters weg met al je spaarcenten.Medsiche verzorging is er enkel in overvolle hospitalen, waar je in file wacht om te betalen, dan weer om een dokter te zien terwijl de volgende patienten toekijken en aandringen om hun beurt.Vervolgens schrijft de dokter helle lange lijsten medicijnen voor, weer file om de dokter rekening te betalen en tenslotte weer file om de medicijnen te kopen.Je zou voor minder vermijden ziek te vallen. En bovendien is het allemaal buitenmatig duur.Voor het minste betaal je EURO 100 en ben je de ganse dag wachten kwijt.Genezing valt nog te bezien.Alles wordt behandeld met een baxter. Dokters raken patienten zelden aan, alleen een gesprek volstaat om 3u. baxter te verdienen in een overvolle lawaaierige zaal.Tussen haakjes, ook de in de hospitalen kan je de toiletten vinden door je neus to volgen!!!

Business

Business is totaal gelinkt aan de cultuur.Een zaak kan pas afgesloten worden na een lunch of dinner met zuippartij.Hoe meer je kan drinken des te meer vertrouwt men je.Telkens weer de hamvraag “hoeveel flessen bier 600ml kan je drinken?”Het gemiddelde is 10.Ben je eronder, ben je zwak en weinig betrouwbaar.Wat met mij?Ik drink alleen rode wijn,met mate! Mijn vriendin speelt dan maar het spel met hen en verwerft hun vertrouwen.Een andere handicap, het bier wordt zelden gekoeld! Stel je voor warm bier in de zomer!
Kontrakten hebben weinig of geen waarde.Handtekening evenzeer, alleen stempel is belangrijk.Stempelen kan echter iedereen, ik eiste stemple en handtekening op cheks.
De werkuren zijn 8u/dag 6 tot 7 dagen per week.Het rendement is echter zeer laag, wij zeggen vaak dat 10 chinezen amper aankunnen in 56u/week wat 1 Europeaan aankan in 32u/week., en n iets is minder waar.Wij maken een 2-maandelijks M\2-talig Magazine, met 10 full times en nog eens 10 part times.Andere expats beamen mijn theorie, 3 full times om alles af te handelen in 1 maand.En bovendien wij moeten zelf advertenties verkopen, blijkbaar te moeilijk.Magere troost, de lonen voor de 20 belopen amper EURO 800/maand.Waar klagen we dan nog over.En je kan ze zonder boe of ba zo aan de deur zetten, wanneer het je zint.
Opleiding.is een konstante, dagelijkse zorg.Vanddag verteld, morgen vergeten! Voor mij een nachtmerrie, voor mijn VChinese vriendin routine en met de smile.Begrijpe wie begrijpen kan.