Extra geld voor gezondheidszorg druppel op gloeiende plaat

Extra geld voor gezondheidszorg druppel op gloeiende plaat

Susan Anyangu-Amu

15 september 2010

Gezondheidsexperts zijn blij met het extra geld dat de Afrikaanse Unie beloofd heeft voor de gezondheidszorg in Afrika. Het geld is echter een druppel op een gloeiende plaat, zeggen deskundigen.

Twaalf procent van de wereldbevolking woont in Afrika. Het continent draagt echter 22 procent van de totale wereldwijde ziektelast. Meer dan 68 procent van de mensen met hiv of aids is te vinden in Afrika ten zuiden van de Sahara.
Jaarlijks sterven 4,5 miljoen Afrikaanse kinderen jonger dan vijf jaar aan ondervoeding, diarree, longontsteking, malaria en hiv.
Tijdens de topontmoeting van de Afrikaanse Unie in juli in Kampala, beloofden de Afrikaanse leiders meer geld voor de zorgsector, bovenop 15 procent van hun nationale budget die ze volgens eerdere afspraken aan gezondheid moeten uitgeven.

Millenniumdoelen

Arts Thomas Kibua zegt dat zelfs als elk Afrikaans land de uitgaven voor gezondheidszorg verhoogt tot 15 procent, geen van de drie gerelateerde Millenniumdoelen gehaald zal worden. In 2000 spraken alle VN-lidstaten af tegen 2015 de kindersterfte met twee derde en de kraambedsterfte met driekwart terug te dringen, en de uitbreiding van ziekten als aids en malaria te stoppen. “Om de Millenniumdoelen te bereiken voor 2015, moet het gezondheidsbudget omhoog tot 45 procent. Dat is onmogelijk omdat bijna het hele nationale budget dan naar gezondheidszorg gaat.”
Kibua is directeur gezondheidsbeleid en systeemonderzoek bij de African Medical Research Foundation (Amref), een ontwikkelingsorganisatie die zich inzet voor toegankelijke gezondheidszorg.
Volgens de African Public Health Alliance (APHA) en de 15 Percent Campaign, moeten Afrikaanse landen meer dan 15 procent aan gezondheidszorg uitgeven als ze willen voldoen aan internationale richtlijnen.
“Landen zullen hun gezondheidsuitgaven per persoon moeten opvoeren tot de door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen 40 dollar (30,8 euro)”, zegt Rotimi Sankore van APHA.
Zelfs dat is vermoedelijk niet genoeg. De WHO-aanbevelingen gaan uit van de aanwezigheid van basisvoorzieningen op het gebied van voedsel en water en sanitatie. “Regeringen moeten los van die besteding per persoon, investeren in andere sectoren, zoals goed opgeleid personeel en infrastructuur”, zegt Sankore.

Moedersterfte

Meer dan de helft van de 53 Afrikaanse regeringen besteedt 10 euro of minder per hoofd van de bevolking aan gezondheidszorg. In sommige landen is het zelfs niet meer dan 0,77 tot 3,10 euro.
Slechte gezondheidszorg wordt in de hand gewerkt door gebrek aan personeel en slechte spreiding van de mensen die wel beschikbaar zijn.
Zeventig procent van de vrouwen in Afrika ten zuiden van de Sahara bevalt zonder aanwezigheid van een gezondheidswerker. Dat draagt in belangrijke mate bij aan het hoge aantal sterfgevallen onder moeders.