Festival met kritische blik op Brusselse stadsontwikkeling

Festival met kritische blik op Brusselse stadsontwikkeling

Festival met kritische blik op Brusselse stadsontwikkeling
Festival met kritische blik op Brusselse stadsontwikkeling

Van vrijdag 24 juli tot en met zaterdag 8 augustus organiseert Cinema Nova opnieuw het gratis festival PleinOPENair. Met filmvoorstellingen, wandelingen, debatten en concerten, zet dit festival aan tot een kritische bespiegeling over het toekomstige aangezicht van Brussel als grootstad.

Dit jaar gaat het festival door op drie grote en twee kleinere locaties. De grote locaties zijn het voormalige Josafat station in Schaarbeek op vrijdag 24 en zaterdag 25 juli, de voormalige fabriek Godin aan het kanaal op vrijdag 31 juli en zaterdag 1 augustus en de Modelwijk vlakbij de Heizel op vrijdag 7 en zaterdag 8 agustus. De kleine locaties zijn de Arbeidsdoorgang in het Zuidpaleis vlakbij het Rouppeplein op woensdag 29 juli en de Compilothèque, vlakbij een terrein waar de vroegere opslagplaatsen van Delhaize later plaatsruimen voor de Premium-toren van promotor Atenor, op woensdag 5 augustus.
De keuze van deze locaties is niet toevallig. De organisatoren van PleinOPENair willen hiermee het stadsontwikkelingsbeleid van overheden en bouwpromotoren aanklagen. In een persbericht omschrijven ze het als volgt: “Overheden en promotoren springen van ongeduld om Brussel om te toveren tot een competitieve en aantrekkelijke internationale stad, en dit dankzij de creatie van grote consumptieinfrastructuur zoals een nieuw voetbalstadion, mega-shoppingcentra, conferentiezalen, … Vragen de besluitvormers en de projectontwikkelaars zich af wat de gevolgen zijn voor het grondgebied en welke druk dit zet op de bewoners? Is ‘Work, Live and Play’ het enige antwoord dat ze vonden om het hoofd te bieden aan de crisis en de steeds flagantere contradicties van het systeem? Is de stad van vandaag niets meer dan koopwaar waar de meest biedende mee gaat lopen?”
Elke avond op elke locatie zullen er filmpjes te zien zijn die speciaal voor de gelegenheid gemaakt werden en die ingaan op de achtergrond van elke site. Daarnaast kan u ook genieten van lekker eten, artisanale bieren en interessante films en boeiende concerten. Ook zijn er rondleidingen, een tentoonstelling, de Microboetiek, verschillende workshops en een speciaal programma voor kinderen.
Het volledige programma en alle praktische info vindt u op www.nova-cinema.org.