Finkelstein gearresteerd in Israël.

Blog

Finkelstein gearresteerd in Israël.

Finkelstein gearresteerd in Israël.
Finkelstein gearresteerd in Israël.

Jaarlijks reizen veel mensen naar Israël. Brave toeristen die zich niet verdacht hebben gedragen, komen er redelijk vlot in. Maar als je op de zwarte lijst terechtkomt, is het niet zo eenvoudig. Norman Finkelstein werd vrijdag aan de Israëlische grens aangehouden. Na langdurige ondervraging en opsluiting, werd hij op een vliegtuig gezet terug naar Amsterdam.

Ik kreeg de mededeling binnen viavia (de wonderen van internet). In onze Vlaamse pers vond ik enkel een berichtje op de website van de Morgen. Ik vond meer uitleg op de Engelstalige website van Haaretz, een linkse Israëlische krant. Op de website van Finkelstein zelf staan ondertussen ook al artikels van andere internationale perskanalen.

Arrestatie op Ben Gurion

Finkelstein wilde zijn Palestijnse vriend Musa Abu-Hashhash bezoeken, een medewerker van de mensenrechtenorganisatie B’Tselem. Musa Abu-Hashhash is de man aan wie hij zijn meest recente boek “Beyond Chutzpah” opdroeg.
De veiligheidsdienst Shin Bet arresteerde hem vrijdag, toen hij op de Ben Gurion luchthaven aankwam uit Amsterdam. Hij mocht Israël niet binnen op verdenking van betrokkenheid bij vijandelijke elementen in Libanon. Het is geen geheim dat Finkelstein een paar maand geleden inderdaad in Libanon was. Hij ontmoette er mensen van Hezbollah en publiceerde daar artikels over.

De veiligheidsdienst van de luchthaven ondervroeg hem verschillende uren en sloot hem op in een cel. Vanuit die luchthavencel belde hij een bevriende journalist op, die een advocaat verwittigde. (Pittig detail: hij belde met de mobilofoon van een celgenoot. Dat deed me terugdenken aan onze afspraak in Brussel. Ook toen contacteerde hij mij van op de trein uit Nederland met het mobieltje van de treinbediende.)

Uiteindelijk werd hij op een vliegtuig gezet terug naar Amsterdam, omdat hij “de vermoedens niet op een bevredigende manier had kunnen weerleggen”. Hij mag de volgende 10 jaar niet meer binnen in Israël. Volgens de advocaat kon hij daartegen in beroep gaan, maar Finkelstein wenst dat niet te doen.

Hij gaf nog een interview met Haaretz “via mail en telefoon”. (Ik geloof meer in de mailversie). Hij vertelde dat hij zijn best heeft gedaan om duidelijke en begrijpelijke antwoorden te geven op alle vragen. Hij vertrouwde erop dat hij niets te verbergen had. “Los van mijn politieke opvattingen en overeenkomstige publicaties, valt er niet veel meer over mij te vertellen. Helaas. Geen zelfmoordaanslagen of geheime afspraken met terroristenorganisaties. Ik heb altijd de tweestatenoplossing die gebaseerd is op de grenzen van 1967, gesteund. Ik ben geen vijand van Israël.” (Mijn vorige blog kan getuigen dat hij inderdaad dat standpunt verdedigt.) De veiligheidsagenten vroegen hem of hij mensen van Al Quada had ontmoet, of hij door Hezbollah naar Israël was gezonden en hoe hij zijn verblijf zou financieren.

Klein citaat van Finkelstein uit het artikel: “Ik werd ongeveer 24 uur vastgehouden in een cel op de luchthaven. Het was geen Belgisch bed-and-breakfast, maar het was ook geen Auschwitz. Ik had verschillende onaangename momenten met de luchthavenbewakers en in de cel, maar aangezien martelaarschap niet “my cup of tea” is, bespaar ik u de details.

(Ik was er niet bij voor fotoverslag. Dus voeg ik maar wat materiaal bij van Finkelstein in Gent en van het zicht dat hij zelf kan gehad hebben op Ben Gurion en vanuit zijn vliegtuig over Tel Aviv.)