Friends of the Earth greening the ESF!

Blog

Friends of the Earth greening the ESF!

Friends of the Earth greening the ESF!
Friends of the Earth greening the ESF!

Via deze blog volgen we de voorbereidingen op voor het volgende Europees Sociaal Forum. Binnenkort bloggen we ook rechtstreeks vanop het Forum in Zweden!

Hoewel de milieubewegingen niet altijd even manifest aanwezig zijn bij de sociale fora, heeft Friends of the Earth (FoE) al van in het begin een andere koers gevaren. Wat ooit begon met een deelname aan het eerste Wereld Sociaal Forum in Porto Alegre in 2001 en het eerste Europees Sociaal Forum in 2002 in Florence, is nu uitgegroeid tot een sterke betrokkenheid bij de organisatie van het Europees Sociaal Forum in Zweden 2008.

De verschillende FoE groepen organiseren maar liefst 24 activiteiten tijdens het ESF in Malmö. De waaier aan activiteiten is heel breed. Er zijn talrijke seminaries met interessante invalshoeken rond klimaatsverandering, uit de pan swingende voedselprijzen en de problematiek rond biobrandstoffen. Daarnaast is FoE ook betrokken bij verschillende seminaries en workshops die netele dicussies niet uit de weg gaan. Bijvoorbeeld de kwestie over hoe sociale bewegingen beter kunnen samenwerken om een daadwerkelijke impact te hebben op het dagdagelijkse leven van iedereen. Of nog, een workshop over de nodige acties en houdingen tav de repressie van sociale bewegingen.

Alternatieven omzetten in de praktijk zal gebeuren tijdens het jongerenkamp rond duurzame landbouw dat Young Friends of the Earth en Via Campesina op poten zetten tijdens het ESF. In Höör, zo een 50 km ten Noord-Oosten van Malmö, zal er via het dagelijks kampleven en een aantal workshops veel aandacht zijn voor de link tussen voedsel, landbouw en klimaat. FoE organiseert op vrijdag ook een Klimatkrock, een Zweedse traditie waarbij men een straat bezet, al het verkeer stillegt waardoor er plaats komt voor iets anders zoals een brokje cultuur of een volkskeuken.

Na het ESF, zal ook 2009 een jaar worden waarin het klimaatthema niet over het hoofd zal worden gezien onder de sociale bewegingen. Het volgende Wereld Sociaal Forum in Belem, Amazonegebied, zal gekleurd worden door milieu als één van de belangrijke thema’s. Het jaar zal bovendien eindigen met een grote klimaattop in Kopenhagen en de nodige acties die nu reeds voorbereid worden.

Het wordt voor FoE alvast een ESF waarop de banden met de sociale bewegingen en vooral de bewegingen actief rond landbouw verder worden uitgediept en resulteren in concrete samenwerkingen via acties en seminaries.

Ook vanuit België zal er een kleine delegatie van FoE Vlaanderen en Brussel aanwezig zijn.

Voor meer info:

www.foeeurope.org

www.motherearth.org