Geen excuses meer

Blog

Geen excuses meer

Geen excuses meer
Geen excuses meer

Om de kansen te vergroten op een eerlijk en effectief akkoord, moet de Europese Unie sterkere engagementen aangaan om de klimaatverandering aan te pakken. Tot nu toe liggen de beloftes van de industrielanden helemaal niet in lijn met wat de wetenschap zegt: als we een deftige kans willen maken om de ergste gevolgen van de klimaatverandering te vermijden, dan moeten ze verder gaan.

De posities van de rijke landen die hier aankomen in Kopenhagen, ook van Europa, maken de kansen op een akkoord dat gebaseerd is op klimaatrechtvaardigheid extreem gering. En dat maakt me ongerust.
De doelstelling van Europa is een ontoereikende emissiereductie van 20% tegen 2020. Ook haar belofte om over te gaan naar een vermindering van 30 % als andere industrielanden meedoen, ligt eigenlijk nog vér onder dat wat nodig is, zeker als er een grote hoeveelheid offsetting in het spel is.
 
De Europese regeringen hebben gefaald om een beslissing te maken over hun financiële bijdrage die ze moeten doen om ontwikkelingslanden te helpen bij de vermindering van hun reducties en de aanpassing aan de gevolgen van de klimaatverandering. 
 
Sonja Meister, de hoofdklimaatcampagnevoerder van Friends of the Earth Europe legde het als volgt uit: “Europa moet zijn engagement vergroten en naar een reductie van op zijn minst 40 % tegen 2020 toewerken. Het is recentelijk bewezen dat dit haalbaar en uitvoerbaar is: Europa heeft geen excuses meer om zijn historische verantwoordelijkheid niet op te nemen!
De Europese regeringen moeten duidelijker worden en vertellen hoeveel geld ze bereid zijn op tafel te leggen om ontwikkelingslanden te helpen met de aanpak van de klimaatverandering. 
Rijke landen zijn het meest verantwoordelijk voor de hoeveelheid broeikasgassen die vandaag in onze atmosfeer aanwezig zijn. Ze moeten zich er meteen toe verbinden om wettelijk bindende emissiereducties aan te gaan! De toekomst van onze planeet, van toekomstige generaties, van onze biodiversiteit staan hier op het spel!
Wat het leukste is om hier als jongere aanwezig te zijn, is het feit dat we hier geen spelletjes moeten spelen, maar gewoon eerlijk kunnen uitschreeuwen dat politici niet meer kunnen wachten. Ze moeten hier en nu voor een eerlijk akkoord zorgen. Met heel veel angst, maar met de volle moed ervoor te blijven gaan, gaan we de volgende dagen hier nog verder doen. Met acties, met lobbywerk. Voor de toekomst en voor onze planeet.