Google en CIA investeren in webrecorder

Google en CIA investeren in webrecorder

Joren Gettemans

29 juli 2010

Zowel de CIA als Google zetten via hun investeringsdochters geld in op Recorded Future, een firma die het internet in de gaten houdt en voorspellingen doet over toekomstige gebeurtenissen.

Recorded Future analyseert tienduizenden sites en weblogs en legt op basis daarvan “onzichtbare connecties” bloot tussen mensen, organisaties en gebeurtenissen. Op basis van die gegevens kunnen ook voorspellingen gedaan worden over gebeurtenissen die nog moeten plaatsvinden. De gecombineerde zoekopdracht “nieuw product” van “bedrijf X” in de “nabije toekomst” levert bijvoorbeeld dan een aantal concrete resultaten op die samengesteld zijn uit tientallen beetjes informatie van miljoenen geruchten, persoonlijke blogs en nieuwszenders.
Dat een jong bedrijf met dergelijke nieuwe zoekcapaciteiten de interesse wekt van Google Ventures, de investeringsarm van Google, is niet verrassend. Wel opvallend is dat ook In-Q-Tel, een investeringsarm van de Amerikaanse inlichtingendiensten gelijktijdig met Google in het project stapt. De Amerikaanse inlichtingendiensten zijn steeds meer geïnteresseerd in het soort “openbroninlichtingen” dat Recorded Future levert: het opsporen van belangrijke trends en verbanden in de overdonderende hoeveelheid informatie die publiek voorhanden is op websites, blogs, nieuwsberichten en Facebook- en Twitteraccounts.

Ongerust

Het is niet de eerste keer dat Google zaken doet met de Amerikaanse inlichtingendiensten. De zoekgigant riep eerder al de hulp in van het National Security Agency (NSA) om zijn netwerk te beveiligen, en In-Q-Tel zat ook achter de firma die later door Google werd gekocht om Google Earth op te starten. Het is wel de eerste keer dat Google en de inlichtingendiensten samen investeren in een nieuw bedrijf.
Burgerrechtenorganisaties maken zich zorgen over de toenadering tussen Google en de inlichtingendiensten. Google beschikt immers over een gigantische hoeveelheid persoonlijke informatie en surfgegevens van miljoenen internetgebruikers.