Amazone is speeltuin van illegale goudzoekers en multinationals

Blog

Goud interesseert ons. Toch geen Indios?!

Amazone is speeltuin van illegale goudzoekers en multinationals

Amazone is speeltuin van illegale goudzoekers en multinationals
Amazone is speeltuin van illegale goudzoekers en multinationals

Terwijl in Rome de synode over Amazone in negen landen liep, kwam de katholieke ngo CIMI in Brazilië naar buiten met een jaarrapport over schendingen van de mensenrechten in het Braziliaanse Amazonegebied. Luc Vankrunkelsven las het rapport en vindt het schrijnend hoe inheemse leiders vermoord worden en hoe hun gebieden worden binnengedrongen door illegale goudzoekers en andere criminelen.

Inheemse volkeren van de Amazone zijn het slachtoffer van goudzoekers en andere criminelen, schrijft wereldblogger Luc Vankrunkelsven.

Tim Ellis (CC BY-NC 2.0)

Onlangs werd in Rome de synode over de Amazone georganiseerd. Ondertussen blijven de vuren branden en worden inheemse volkeren uitgeroeid. Is de hype voorbij? Waarom zwijgt de pers nu? Laat de katholieke kerk dan maar eens duidelijk spreken. Er is hier een geno- en ecocide bezig.

Het voorbereidend document van de synode werd alvast grondig voorbereid, vanuit de basis. Meer dan 80.000 mensen die in de negen landen van Amazone leven werden geconsulteerd.

Idiotie

Paus Franciscus kondigde al lang voordat idioot Bolsonaro werd verkozen zijn synode aan. Idioot? Mag ik dat schrijven? Het stond onlangs in een Oostenrijkse krant: ‘De Brazilianen kozen een idioot.’ Zeg niet dat het van mij komt! Oostenrijk is dan ook één van de landen die de deal Mercosur-Europese Unie niet wil laten passeren. En had Jair Messias Bolsonaro de Franse president Macron niet eerder een ‘idioot’ genoemd? In verband met de uitbreiding van de branden, weet je nog?

Er is hier een geno- en ecocide bezig.

Er werd internationaal luid alarm geslagen over de toename van de branden in de Amazone. Over de volkeren die geteisterd worden, kregen we veel minder te lezen. Er zijn gelukkig uitzonderingen: The Polar Project van journalist Jan De Deken is heel duidelijk. Bij de lancering van het project in Gent kwam hij meteen met enkele duidelijke artikelen naar buiten.

Gelukkig heeft de katholieke kerk decennia geleden enkele sterke diensten opgezet. De ngo CIMI is er eentje van. Ze blijven consequent opkomen voor de rechten van de inheemse volkeren. Ze publiceerden afgelopen week een jaarrapport over 2018 en over de eerste maanden van Bolsonaro.

Wat jammer dat de doorsnee Vlaming/Belg geen Portugees kan lezen. Het is te hallucinant voor woorden om te beschrijven wat nu gebeurt. Een uitspraak van Bolsonaro deze week nog bij de garimpeiros (illegale goudzoekers).

“O interesse na Amazônia não é no índio nem na porra da árvore. É no minério!” “De interesse in de Amazone is niet de indio en niet die verdomde bomen. Het is de mijnbouw!” Dat is dan ook volop bezig.

Geweld en invasies nemen toe

Roberto Antônio Liebgott, coordinator van CIMI, geeft een uitvoerig interview. Voor hem is het dezelfde logica als in de landbouwwereld: het goede hout weghalen en illegaal verkopen; dan de zaak in brand steken; gras zaaien voor koeien; een fazenda inplanten; na de koeien komt de soja.

Goudzoekers, bosontginners, grileiros, fazendeiros voelen zich onkwetsbaar. De kwetsbaren, de slachtoffers worden gecriminaliseerd.

Zo maken de illegale goudzoekers de weg vrij voor de grote mijnbouw nadien. Vooral Amerikaanse en Canadese mijnreuzen zitten hier op te azen. Waar blijft de veel bezongen soevereiniteit van Brazilië? Uitverkoop aan enkele buitenlandse multinationals?

Het geweld en de moorden namen de laatste twee jaren onder de vorige president Temer sterk toe. Het binnendringen in de afgebakende territoria ook. In 2018 werden 160 gevallen geregistreerd in 153 territoria in 19 deelstaten. Het meest extreem gaat het er in Roraíma aan toe. Dat heeft vooral te maken met de duizenden garimperos, die illegaal actief zijn in het Yanomami-territorium.

Dat brengt heel wat conflicten en moorden mee. En die goudzoekers houdt de president uitgerekend de hand boven het hoofd. Tegelijkertijd zijn de overheidsdiensten Funai (die voor de inheemsen moest opkomen) en Ibama (milieucontrole) grondig uitgekleed. Er is amper nog mogelijkheid om te controleren en te sanctioneren.

Goudzoekers, bosontginners, grileiros, fazendeiros voelen zich onkwetsbaar. De kwetsbaren, de slachtoffers worden gecriminaliseerd.

Laat ons hopen dat het treffen in Rome van vorige week impact zal hebben. Dan staan ze in de goede traditie van de profeten die onrecht blijven benoemen een aanklagen.