Haïti: Eén dode bij begrafenis Père Jean-Juste

Blog

Haïti: Eén dode bij begrafenis Père Jean-Juste

Port-au-Prince - 18 juni 2009 - avec-papiers.be - Na de massaal bijgewoonde en gemediatiseerde begrafenis op 18 juni van Père Gérard Jean-Juste, bevrijdingstheoloog en geliefde figuur in populaire middens in Port-au-Prince, tevens aanhanger van Fanmi Lavalas en Jean Bertrand Arisitide, is een jongeman om het leven gekomen. VN-blauwhelmen hebben volgens Sophie Boutaud de la Combe, woordvoerdster van de VN-missie (MINUSTAH), "in de lucht" geschoten nadat ze met stenen bekogeld werden. De jongeman die om het leven kwam nabij de kathedraal van Port-au-Prince werd door woedende aanwezigen tot voor de poort van het Présidentieel Paleis gedragen. Onderweg werden de ruiten van verschillende wagens vernield en autobanden in brand gestoken. Het incident lijkt los te staan van de onrustige studentenprotesten die sinds enkele weken in de hoofdstad aan de gang zijn, maar niet van aard de gemoederen te bedaren.

Het gelastte ballistisch onderzoek dat duidelijkheid moet brengen over de afkomst van de kogel lijkt nog weinig ter zake te doen. Het nieuws dat de “bezetter” een Haïtiaan heeft gedood belooft de MINUSTAH andermaal in een slecht daglicht te stellen. Het imago van de onpopulaire VN-soldaten die er door de studenten van beschuldigd worden buitenproportioneel geweld te gebruiken tijdens de manifestaties wordt door dit incident ongetwijfeld nog meer aangetast. De MINUSTAH en de VN instituten in het algemeen hebben in Port-au-Prince de reputatie de gewapende arm te zijn van het maffieuse regime dat zich schikt naar de wil van de internationale gemeenschap ten koste van de lokale bevolking.

De studentenprotesten, verschillende campagnegebonden gewelddaden én het incident van vandaag dreigen de gemoederen nog meer te verhitten en de tweede ronde van de Senaatsverkiezingen op 21 juni te verstoren. Bij de eerste ronde op 19 april kwamen volgens officiële cijfers minder dan 12% van de stemgerechtigden opdagen. De verkiezingen werden om diverse geweldadigheden geannuleerd in het Plateau Centrale. Fanmi Lavalas werd reeds eerder uitgesloten van deelname aan deze verkiezingen.