Helft Antwerpse scholen kiest voor multiculturele vorming

Helft Antwerpse scholen kiest voor multiculturele vorming

Maarten Buytaert en Eline Andries

14 september 2010

De helft van de scholen in provincie Antwerpen maakten vorig schooljaar gebruik van ‘Kleur Bekennen’, een programma dat mondiale vorming in het onderwijs ondersteunt en coördineert. “We zijn tevreden, maar we hopen onze doelgroep nog te vergroten”, zegt Liesbeth Andries, promotor in Antwerpen.

Het project Kleur Bekennen is opgericht om jongeren wegwijs te maken in een steeds gekleurdere maatschappij. Andries zegt dat meer en meer kinderen in contact komen met globalisering. “We leven niet meer onder een kerktoren met mensen die we allemaal kennen. Daarom is het belangrijk om kinderen op een educatieve manier te laten proeven van thema’s zoals mensenrechten, migratie en diversiteit.”

Website

Om scholen te voorzien van aangepaste programma’s kunnen educatieve organisaties zich aanmelden bij Kleur Bekennen. Die plaatst dan de goedgekeurde workshops op haar website. Daarna kan de school de organisaties zelf contacteren via de website.
Workshops, nascholing voor leerkrachten, gratis advies en financiële ondersteuning zijn enkele activiteiten van de organisatie. Ook beschikken ze over documentatiecentra, zoals Atlas in Antwerpen.

Kleur Bekennen Kids

Kleur Bekennen richt zich op leerlingen van het basis- en secundair onderwijs. Er bestaat een gelijkaardig initiatief voor kleuters, namelijk Kleur Bekennen Kids. “Kleuters krijgen te maken met dezelfde thema’s, maar hebben een andere, meer speelse, aanpak nodig”, vertelt Andries. “Het is ook belangrijk dat deze projecten niet binnen de schoolmuren blijven.”
Al 217 Antwerpse scholen werkten samen met de initiatieven. Toch ziet Andries het nog breder. “Aan de hand van een facebookpagina en een reclamespotje willen we een groter publiek bereiken. Ook gaan we meer contact opnemen met scholen en gemeenschapsbesturen.”
© 2010 - StampMedia - Maarten Buytaert en Eline Andries