Helse Kassei

Roosje Lowette

06 juni 2012
Blog

Helse Kassei

Helse Kassei
Helse Kassei

Fietsers in Brussel, die steken maar beter een fikse portie assertiviteit in hun rugzak. En een extra paar ogen, dat komt ook altijd van pas.

In sommige Brusselse straten swingt de onveiligheid de pan uit. Daarom reikt de Fietsersbond samen met twee collega’s de Helse Kassei uit. De Brusselse gemeente met de gevaarlijkste fietssituatie maakt kans op een overwinning. Ook Molenbeek staat op de shortlist.

Zo klinkt het bij de Fietsersbond:

SINT-JANS-MOLENBEEK: De Gentsesteenweg (tussen het kanaal en Zwarte Vijvers) is een schoolvoorbeeld van een historische winkelstraat die bezweek onder de autodruk en die tijdens de afgelopen legislatuur door de gemeente, misschien met goede bedoelingen, op een volledig foute manier werd heringericht. Er werd eenrichtingverkeer voor de automobilisten ingevoerd, evenwel zonder het profiel van de weg (de breedte van de rijweg en de stoepen) aan te passen. De enige rijstrook is nu bijna twee rijstroken breed en zet aan tot overdreven snelheid en/of dubbel parkeren. Het geschilderde fietspad in tegenrichting is op geen enkele manier afgeschermd en fungeert doorgaans als parkeerplaats voor automobilisten, als bypass voor tegenliggers – die tussen de fout geparkeerde bestel- en vrachtwagens slalommen – of als annex van het te smalle voetpad. Fietsen op de Gentsesteenweg is gevaarlijker dan ooit.

Gevaarlijker dan ooit dus. Als fervente fietser had ik die indruk ook al. Alle frustraties samengebald kreeg het de vorm van een blogbericht.

Zin om je steentje bij te dragen aan de Helse Kassei? Breng dan hier je stem uit.

PS: En dat positieve nieuws waarvoor ik je in mijn eerste bericht warm maakte? Dat komt eraan. Maar een fietsitem als dit kon ik even niet laten schieten.