‘Homoseksualiteit werd niet ingevoerd uit de VS, homofobie wel’

Anke De Malsche

16 november 2018
Blog

Oegandese holebi's opnieuw onder vuur

‘Homoseksualiteit werd niet ingevoerd uit de VS, homofobie wel’

‘Homoseksualiteit werd niet ingevoerd uit de VS, homofobie wel’
‘Homoseksualiteit werd niet ingevoerd uit de VS, homofobie wel’

Oeganda heeft een van de meest discriminerende wetten ter wereld tegen holebi’s. Homofobie is echter pas vanaf het begin van deze eeuw zo intens geworden. Dat komt grotendeels door de komst van Amerikaanse evangelisten die hun homofobe boodschappen hier verspreiden. Amerikaanse pastoors vonden in Oeganda opnieuw ruimte voor hun haatdragende retoriek.

Alisdare Hickson (CC BY-SA 2.0)

Alisdare Hickson (CC BY-SA 2.0)

We zitten bij Frank Mugisha en voor ons ligt de enige regenboogvlag die we tijdens ons verblijf in Oeganda tegenkwamen. Mugisha is een prominente LGBT-activist die voor zijn werk al meermaals werd genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede.

In zijn kantoor vinden we pijnlijke herinneringen aan de vervolging van homoseksuele Oegandezen. Zo werd de vergaderruimte eerder deze maand nog maar door een onbekende bende kort en klein geslagen en ligt er nu verlaten bij. In een andere ruimte vinden we een muur die is opgedragen aan de vermoorde David Kato. Kato was een collega van Mugisha en werd net als Mugisha door een van de grootste kranten van Oeganda opgelijst als bekende homoseksuelen. De titel van het artikel? ‘Hang them’.

Oeganda heeft een van de meest discriminerende wetten ter wereld tegen holebi’s. Homoseksuele handelingen zijn sinds de Engelse kolonisatie gecriminaliseerd, maar het is pas sinds enkele jaren dat het er zo erg aan toe gaat. ‘Toen ik jong was kon ik zonder problemen uit de kast komen’, zegt Mugisha. ‘Het is pas vanaf het begin van deze eeuw dat homohaat zo intens is geworden.’

De homohaat is pas begin deze eeuw zo intens geworden. Dat komt grotendeels door de komst van Amerikaanse evangelisten die hun homofobe boodschappen hier verspreiden.

Dat komt grotendeels door de komst van Amerikaanse evangelisten die hun homofobe boodschappen hier verspreiden. Amerikaanse pastoors vonden in Oeganda opnieuw ruimte voor hun haatdragende retoriek nadat Amerika zich meer open begon te stellen voor holebi’s. ‘Homoseksualiteit werd niet ingevoerd uit het Westen, homofobie wel’, zegt Mugisha kwaad.

Onder die groeiende homofobie ontstond in 2014 de beruchte ‘Kill the Gays Bill’. Homoseksuelen konden voortaan ter dood veroordeeld worden vanwege hun geaardheid. De wet werd uiteindelijk tegengehouden door het Constitutionele Hof omwille van procedurele redenen. Volgens Mugisha was dat echter te danken aan de enorme internationale druk die op Oeganda werd gelegd tijdens het voorleggen van deze wet.

Toch blijft de weg nog lang. Zo loopt deze gemeenschap bijvoorbeeld meer kans om in de prostitutie te belanden en hebben ze een hoger risico op een hiv-infectie. Dat weerhoudt de Oegandese overheid er niet van om een strikt “abstinence only” beleid te voeren. Dat beleid heeft als gevolg dat een groot deel van de bevolking, inclusief sekswerkers, niet weten hoe ze zich moeten beschermen voor ongewenste zwangerschappen of geslachtsziektes. ‘Wij zijn een van de weinige organisaties die de bevolking correcte informatie geeft over anticonceptie, maar worden beschuldigd de ergste soort seks te promoten.’

Naast een verhoogd risico op hiv-infectie en dagelijkse discriminatie krijgt de LGBT-gemeenschap nieuwe klappen te verwerken. Net zoals andere activisten vreest Mugisha namelijk dat de gevreesde ‘Kill the Gays Bill’ terugkomt: ‘Enkele jaren geleden werd heel de wereld gemobiliseerd om samen met ons te vechten tegen deze wet. Zo sprak de Amerikaanse regering onder Obama sprak zich heel kritisch uit, maar die tijden zijn voorbij. Ik verwacht niet dat de regering Trump iets om ons zal geven wanneer de tijd komt. Ook de Europese Unie lijkt te wachten tot het te laat is.’

Ondanks de zware klappen die Frank Mugisha heeft gekregen, blijft hij optimistisch. Hij gelooft dat een jonge generatie Oegandezen het conservatisme van hun oude leiders zal neerhalen. Hij hoopt dat homoseksuelen op een dag zonder angst kunnen omgaan met heteroseksuelen en hij hoopt dat er naar zijn verhaal geluisterd zal worden. Dat is het minste dat we kunnen doen, voor het te laat is.