"Homovrouwen" staan alleen in China

"Homovrouwen" staan alleen in China

Kit Gillet

18 juni 2010

De druk om te trouwen en kinderen te krijgen is groot in het traditionele China, ook voor homo's. Hun vrouwen zijn echter het slachtoffer als zo'n huwelijk na een paar jaar strandt.

Wang Yibing was drie jaar getrouwd toen ze erachter kwam dat haar man homo was. “Alles was heel normaal en fijn in het begin”, zegt de 33-jarige vrouw uit Beijing, maar haar echtgenoot begon steeds kouder en afstandelijker te doen. Toen ze een brief vond van een ex-vriendje, die vroeg om hun oude relatie nieuw leven in te blazen, gaf hij het pas toe. Hij was alleen maar getrouwd om te voldoen aan de verwachtingen van zijn familie en de maatschappij.

Tongqi

Precieze cijfers zijn niet voorhanden, maar men schat dat 90 procent van de homoseksuele mannen toch met een vrouw trouwt. Deze ‘tongqi’, de vrouwen van ‘kameraden’ zoals homo’s in de volksmond worden genoemd, kunnen vaak niet scheiden omdat de sociale druk groot is om gewoon kinderen te krijgen.
“Het aantal vrouwen in deze situatie is de laatste jaren wel verminderd”, zegt Zhang Beichuan, directeur van de Chinese Vereniging voor Seksuologie en oprichter van Vriendencontact, een blad dat mensen helpt om te gaan met homoseksualiteit. Maar het bestaat nog steeds. “De eigenwaarde van deze vrouwen heeft een knauw gekregen, want ze hebben het gevoel dat ze door hun mannen als schild zijn gebruikt.”
Het moeilijkst te verteren is het emotionele misbruik, zegt Zhang, meer nog dan het fysieke. “Hun mannen houden niet van hen en sommige walgen zelfs van fysiek contact. Dat is het zwaarste voor vrouwen.” Daarom zijn er tegenwoordig groepen en websites waar tongqi elkaar kunnen ontmoeten.

Niet alleen seks

Ondanks alles blijven veel vrouwen getrouwd. “Alleen de hoger opgeleide vrouwen, die financieel ook onafhankelijker zijn, kiezen ervoor te scheiden. De meeste van hen hebben ook nog geen kinderen.”
Ook Wang kon niet kiezen voor een scheiding. “We hebben al die jaren samen doorgebracht om een gezin te bouwen. Kan dat zo makkelijk worden vernietigd door een andere man en door lust? Seks is niet het enige dat een echtpaar samenbindt.” Toen ze echter een baan in een andere stad kon krijgen, besloot ze alleen te verhuizen, al blijven ze officieel getrouwd. Het hele proces heeft zeven jaar geduurd. “Het was lang en pijnlijk.”