Honger in Zimbabwe

Blog

Honger in Zimbabwe

Het ziet er niet goed uit in Zimbabwe. Mugabe en Tsvangirai mogen dan wel rond de tafel zitten en praten over een politieke oplossing, de Zimbabwaanse bevolking zit volledig aan de grond.

Enkele artikels in de Mail&Guardian bevestigen het nieuws van enkele Zimbabwanen die ik ontmoette in het uiterste noorden van Zuid-Afrika, vlakbij de Zimbabwaanse grens. De recentste oogst heeft te weinig opgeleverd en vele boeren hebben hun boerderijen verlaten. Gevolg: honger. 1/3de van de Zimbabwaanse bevolking zou ondervoed zijn en dit wordt nog erger aangezien er te weinig voedsel is in het land. Hulporganisaties worden niet toegelaten omdat ze volgens Mugabe gestuurd worden ‘om het land te verkopen aan de Britten’.
Volgens ooggetuigen zouden hele gezinnen nu de grens oversteken naar Zuid-Afrika, niet meer op de vlucht voor politiek geweld, maar op zoek naar voedsel. Eerder zou 1 gezinslid naar Zuid-Afrika komen om wat geld te verdienen en voedsel te kopen, dit werd dan 1 keer per maand naar familie in Zimbabwe gebracht.
Een van de Zimbabwanen met wie ik sprak werkte in Zimbabwe voor een transportfirma. “Een goede job”, zei hij, “maar je verdiende minder dan R50 (4euro) per maand”. Zelfs een leraar verdient niks meer in Zimbabwe omdat de lonen de inflatie niet kunnen bijhouden. Een andere Zimbabwaan was ‘matig blij’ over de politieke vooruitgang in zijn land. ‘Dit is misschien een begin, maar we zullen nog lang moeten lijden’. Hij werkt op een prive-boerderij in Zuid-Afrika waar toeristen kunnen ‘jagen’ op ‘wild’. In Zimbabwe was hij een een leraar in het middelbaar, hier is hij overdag bewaker bij de ingang van de boerderij en ‘s avonds barman voor de toeristen.
Het tragische is dat er zoveel aandacht gaat naar Zimbabwees huidige onderhandelingen dat er weinig wordt gedacht aan het lot van de Zimbabwanen.