Huiveringwekkende sneak preview: 21 miljoen dwangarbeid(st)ers

Blog

Huiveringwekkende sneak preview: 21 miljoen dwangarbeid(st)ers

Huiveringwekkende sneak preview: 21 miljoen dwangarbeid(st)ers
Huiveringwekkende sneak preview: 21 miljoen dwangarbeid(st)ers

Het Internationaal Arbeidsbureau  lanceert vrijdag een cijferrapport over dwangarbeid.  We kregen echter al een korte sneak preview: wereldwijd wordt het aantal dwangarbeiders geraamd op 20,9 miljoen.  Het leeuwendeel werkt onder dwang in de privésector: 14,2 miljoen (68%).  Maar eventjes 4,5 miljoen valt onder de categorie van gedwongen seksuele exploitatie (22%). Opvallend ook: 1,5 miljoen dwangarbeiders in Noord-Amerika. Een meerderheid zijn vrouwen en meisjes.  En maar eventjes een kwart zijn kinderen die onder dwang werken.

Deze Internationale Arbeidsconferentie gaat bijzonder veel aandacht naar de fundamentele arbeidsrechten.  Het verbod op dwangarbeid is er een.  Tegen 2015 zou dat universeel moeten gerealiseerd zijn.   Hoe ver zijn we daar van af? Het Internationaal Arbeidsbureau  lanceert vrijdag een cijferrapport.  Maar we kregen hier vandaag, woensdag, in de commissie voor het recurrente item al een korte sneak preview.  Met een paar intrigerende kengetallen.

Wereldwijd wordt het aantal dwangarbeiders geraamd op 20,9 miljoen. Met slechts een minderheid op bevel van de overheid:  2,2 miljoen (10%).  Het leeuwendeel werkt onder dwang in de privésector: 14,2 miljoen (68%).  Maar eventjes 4,5 miljoen valt onder de categorie van gedwongen seksuele exploitatie (22%).

Meer dan de helft van de problematiek situeert zich in Azië.  Afrika volgt met 3,7 miljoen en Latijns-Amerika met 1,8 miljoen.  Opvallend ook: 1,5 miljoen dwangarbeiders in Noord-Amerika.

Overigens: een meerderheid zijn vrouwen en meisjes.  En maar eventjes een kwart zijn kinderen die onder dwang werken.

Kortom, nog een lange weg te gaan voor die droom van de IAO-Verklaring van 1998 over de sociale rechtvaardigheid, de uitroeiing van de dwangarbeid, realiteit wordt.

Chris Serroyen