Irak opent eerste skischool

Nieuws

Irak opent eerste skischool

Irak opent eerste skischool
Irak opent eerste skischool

Karlos Zurutuza

17 april 2013

Op 300 kilometer ten noordoosten van Bagdad is een grensstad in de bergen van Iraaks Koerdistan omgetoverd tot een skioord.

Vier jaar heeft Igor Urizar (37) gewerkt om de eerste skischool in Irak te kunnen openen. Hij kan zijn tevredenheid nauwelijks verbergen. “Het was een lange weg, maar het was de moeite waard”, zegt de 37-jarige Baskische skileraar.

Sinds afgelopen winter kwamen een honderdtal bezoekers al eens een kijkje nemen naar het vergeten gebied dat vaak getuige is geweest van tal van conflicten, van de Golfoorlog in 1990-1991 tot de invasie in Irak in 2003.

Nu kan de bevolking hier kennismaken met iets heel anders: het plezier van het aantrekken van een paar ski’s en glijden door de poedersneeuw.

Ski en kebab

“Mijn eerste poging om een skischool op te richten was in 2009 in Baskale, een Koerdische dorp in Turkije op 1000 kilometer ten oosten van Ankara”, zegt Urizar. “De sneeuw was er perfect maar de Turkse politie was erg achterdochtig over een westerling in een Koerdisch dorp op de grens met Iran. Een week later ben ik er alweer vertrokken.”

Terug in zijn woonplaats Durango, 400 kilometer ten noorden van Madrid, nam hij contact op met Tigris Association, een ngo die Basken en Koerden wil ondersteunen bij de uitbouw van projecten in Koerdische gebieden.

Zij raadden hem aan om het opnieuw te proberen in Iraaks Koerdistan, waar de lokale Koerdische bevolking sinds 1991 heeft kunnen genieten van een behoorlijke mate van autonomie.

Gewapend met een paar ski’s ging hij op zoek naar goede skiplekjes in de regio en het lot besliste over Penjwin. In 2010 kreeg Urizar groen licht van de lokale autoriteiten.

Skiërs en langlaufers kunnen hier materiaal huren, kebab eten in de lokale restaurants en een weekend doorbrengen in een dorp dat tot nu toe vooral dienst deed als transitzone voor vluchtelingen uit beide zijden van de grens van Irak en Iran.

De bedoeling vooral is om schoolkinderen naar hier te halen tijdens het winterseizoen voor een weekje skiklassen.