Iran: Aref stapt uit de race en steunt Rouhani

Blog

Iran: Aref stapt uit de race en steunt Rouhani

Iran: Aref stapt uit de race en steunt Rouhani
Iran: Aref stapt uit de race en steunt Rouhani

Waar al lang over gespeculeerd werd is nu bewaarheid geworden. Mohammed Reza Aref is niet langer kandidaat voor de presidentsverkiezingen. Hij doet dit ten voordele van de kandidatuur van Hassan Rouhani, om het hervormingsgezinde kamp te verenigen.

Het nieuws kwam deze ochtend enigszins als een verrassing. Op een verkiezingsbijeenkomst met supporters gisteren zei Aref nog dat hij zij zich niet zou terugtrekken. Het is onduidelijk wat hem van gedachten heeft doen veranderen. Er zou een telefoontje geweest zijn van ex-president en de facto leider van de oppositie Mohammed Khatami. Sommige Iraniërs speculeren ook dat Rouhani en Aref een deal gesloten hebben. Aref zou een hoge positie krijgen in de regering mocht Rouhani verkozen worden.

Eén hervormingsgezinde kandidaat

Hervormers van verschillende strekkingen drongen er al langer op aan dat één van de kandidaten een stap terug zou zetten, zodat ze één duidelijke kandidaat naar voren kunnen schuiven. Aan het begin van de race was er nog discussie wie van de twee dat zou moeten zijn. Maar dankzij het succesvolle optreden van Rouhani in de verkiezingsdebatten en zijn stijgende populariteit werd het al snel duidelijk dat hij de juiste keuze is. Het nieuws dat Aref er uit stapt is een bevestiging van de trend die we al langer konden waarnemen: dat de verkiezingsstrijd steeds meer draait rond een strijd tussen Rouhani versus Saeed Jalili. Eerder trok ook conservatief kandidaat Gholam-Ali Haddad-Adel zich terug, hoogstwaarschijnlijk op vraag van Ayatollah Khamenei, ten voordele van Saeed Jalili.

De sleutelvraag is of dit nieuws Iraniërs kan enthousiasmeren om überhaupt te gaan stemmen. Zeer veel Iraniërs die ik ontmoet beschouwen deze verkiezingen als een farce en gaan niet stemmen, vooral de jongeren. Rounani profileerde zich de afgelopen weken steeds meer als spreekbuis van de oppositie – en nam soms gedurfde standpunten in. Dit stuit bij veel Iraniërs op een grote dosis skepticisme. Veel progressieve Iraniërs wantrouwen Rouhani. Ze klagen aan dat hij onzichtbaar was tijdens de protesten van 2009 en evengoed deel uitmaakt van het establishment. Gisteren zat ik in een theehuis met twee jonge Iraniërs, allebei hoog opgeleid en allesbehalve islamitisch. Nadat ik herhaaldelijk informeer wat ze denken over de ‘hervormingsgezinde kandidaten’, geraakt S. op dreef:

“All these so-called ‘reformists’, it’s just a facade. In 2009 when the protests where cracked down they didn’t say anything. People were being killed. Being tortured. Why they didn’t say anything then? They never said anything. And now they are claiming to be one of us? All the real leaders from the opposition are either killed, in jail or under house arrest. Rouhani or Aref are saying they are on our side. It’s bullshit. They are lying, to get our votes. They are not real reformists. They are just participating so Khamenei can claim the elections were legitimate and democratic”

Nu Aref uit de race is gestapt rust het op de schouders van Rouhani om kiezers zoals hen te overtuigen dat hun stem wel degelijk een verschil kan maken.