Israëlisch leger vermoordt herder in Noord-Gaza

Blog

Israëlisch leger vermoordt herder in Noord-Gaza

Israëlisch leger vermoordt herder in Noord-Gaza
Israëlisch leger vermoordt herder in Noord-Gaza

Deze morgen was de 20-jarige Salama Abu Hashish zijn schapen en geiten aan het hoeden in Beit Lahya, in het noorden van de Gazastrook, toen de het Israëlisch leger hem plots neerschoot zonder enig waarshuwingsschot. De kogel raakte zijn rug en perforeerde zijn nier. Hij onderging een operatie en werd verplaatst naar de Dienst Intensieve Zorgen van het Kamal Udwan ziekenhuis, waar hij omstreeks 17u30 overleed.

Het Israëlisch leger neemt daarmee niet alleen één van de levens weg van de Abu Hashish familie, maar laat een jonge vrouw zonder echtgenoot noch inkomen, maar met een wees na. Salama Abu Hashish werd gisterenavond vader, maar kreeg  de kans niet om zijn eerstgeborene een naam te geven.

In het noorden van Gaza werden vandaag drie andere mensen verwond door het Israëlisch leger terwijl ze aan het werken waren. De aanvallen van vandaag maken deel uit van Israël’s escalerend gewelddadig optreden tegen mensen die in de grenszone werken. In de afgelopen vijf weken, met inbegrip van vandaag, zijn 35 burgers verwond door kogels in de bufferzone. Deze zone loopt langs de grens en steelt 300 tot 500 meter van Gaza’s land sinds het Israëlisch leger het tot een no-go zone uitgeroepen heeft. Volgens de VN strekt de hoge risico zone echter tot 1000 à 1500 meter, waar meer dan 35 percent van Gaza’s vruchtbaarste landbouwgrond gelegen is.

Volgens het Palestijns Centrum voor Mensenrechten (PCHR) zijn 84 mensen gewond door Israëlisch vuur en zijn negen mensen gedood sind januari 2010 terwijl ze aan het werken waren. Met Salama Abu Hashish staat het dodental ten gevolge van Israël’s oorlog in de grenszone op 10.

Riad Abu Hashish, de nonkel van het slachtoffer, stelt dat Salama regelmatig naar de noordelijke grenszone trekt om zijn schapen en geiten te laten grazen. Vandaag bevond hij zich op ongeveer 150 à 200 meter van de grens toen hij plots geraakt werd door een Israëlische sluipschutter. Ambulances kunnen echter niet in de nabijheid van de grens komen zonder te coördineren met Israëlische autoriteiten, daarom vervoerden puinverzamelaars uit de buurt hem op hun ezelskar.

“Dit is allemaal door de bezetting en de armoede die het in Gaza heeft veroorzaakt! Hij riskeerde het om naar de gevaarlijke bufferzone te gaan, louter en alleen omdat er geen andere opties zijn om zijn dieren te voederen”, barst Riad Abu Hashish geshockeerd uit.