Mapuchegevangene 100 dagen in Hongerstaking

Blog

Mapuchegevangene 100 dagen in Hongerstaking

Vandaag, 17 januari 2008 is Patricia Troncoso 100 dagen in hongerstaking. In de woelige Chileense geschiedenis slaat ze alle records van hongerstakingen door gevangenen, een jammere troostprijs voor de democratie.

17 januari 2008 Chili - Patricia werd meer dan een jaar geleden veroordeeld wegens brandstichting en terrorristische dreiging tegen de grootgrondbezitter Juan Augustín Figueroa, een zaak waarvoor ze twee eerdere keren vrijgesproken werd. Voor de andere beschuldiging, lidmaatschap aan de terrorsitische organisatie de CAM(1), werd ze echter niet veroordeeld.

Patricia Troncoso Robles begon de hongerstaking op 12 oktober 2007 samen met twee medegevangenen. Hun eisen waren de demilitarisatie van de mapuchegebieden, het einde van repressie tegen de mapuche en de vrijlating van politieke mapuchegevangenen in heel Chili. Verder wilden ze met hun hongerstaking de aandacht vestigen op de politionele montages die worden gehanteerd om mapucheleiders te veroordelen.

Patricia Troncoso is de enige die momenteel de hongerstaking voortzet. Tot op de dag van vandaag is geen enkele van de eisen ook maar deels ingewilligd. Héctor Llaitul(2) die op 12 oktober mee in hongerstaking ging verwoordde het als volgt bij de beëindiging ervan na 81 dagen(3): “Ik wil communiceren dat de afwezigheid van een anwoord vanuit de regering door ons niet wordt gezien als verliezen. Wij zien dit als een oorlogsverklaring aan het adres van de mapuchebeweging. … de enige gepaste manier om daarop te reageren is door te strijden.”

Hoe de situatie verder zal evolueren met de steeds verslechterende toestand van een gevangene in hongerstaking en de recente dood van Matias Katrileo(4) is niet helemaal duidelijk. Het is wel duidelijk dat de Chileense regio’s Auracania en Biobio één van die streken zijn op aarde waar de socio-economische strijd een duidelijke vorm krijgt. In dit geval is dat er één van een inheemse bevolking die strijd voor haar autonomie en het behoud van de ecosystemen die hun manier van leven mogelijk maken.

Tijs Boelens

Kort  beeldverslag van een solidariteitsbetoging met Patricia Troncoso in de hoofdstad:
http://www.youtube.com/watch?v=a8ZPfPoNeqs&feature=related

Een bericht van Patricia Troncoso vanuit de gevangenis en tijdens haar hongerstaking:
http://www.youtube.com/watch?v=Fy6_ZQgC2AY

Een korte voorstelling van de repressie tegen de mapuche in het Frans:
http://www.youtube.com/watch?v=-7pa4PtxPEs


1. De CAM, of  “Coordinadora de Comunidades En Conflicto Arauco Malleco”, is een clandestiene organisatie die een zeer militante houding aanneemt in het mapucheconflict en naar eigen zeggen de “krachten wil accumuleren”.

  1. Héctor Llaitul is leider van de CAM, ondanks zijn huidige situatie als gevangene blijft hij deze functie behouden ook al beoefent hij ze niet. Wel is hij momenteel de woordvoeder vanuit de gevangenis. http://www.nodo50.org/weftun/

  2. http://www.mapuche-nation.org/espanol/html/ppm/noticias/ppm-cmdo-30.htm

  3. Matias Katrileo werd op 3 januari van dit jaar dodelijk getroffen door een politiekogel tijdens een grondbezettingsactie in de Regio Arauco.