Medicijnen tot 60 % goedkoper in El Salvador

Blog

Medicijnen tot 60 % goedkoper in El Salvador

Medicijnen tot 60 % goedkoper in El Salvador
Medicijnen tot 60 % goedkoper in El Salvador

Tien jaar geleden werd in El Salvador een eerste wetsvoorstel ingediend om de prijzen van de medicijnen te regelen. Toen was ARENA, de uiterst rechtse partij, nog aan de macht.

Het wetsvoorstel kreeg een plaats onderin de la. De voornaamste reden dat het voorstel nooit in het congres behandeld werd is dat de ex-president het land en gedurende jaren voorzitter van de partij, Alfredo Cristiani, de grootste importeur en leverancier van de medicijnen van het land is. (Hij is ook nog eens een koffiemagnaat, importeur van bestrijdingsmiddelen voor de landbouw en importeur van (genetisch gemanipuleerd) zaaigoed, enz.).

Toen in 2009 het FMLN en President Funes aan de macht kwamen, maakten ze van die wet een erezaak. De nieuwe vice-minister voor gezondheidszorg verbeterde het oude wetsvoorstel. In februari vorig jaar werd de wet uiteindelijk door het congres aangenomen. Om geen gezichtsverlied te lijden stemde zelfs Arena voor de nieuwe wet.

Nodig

Een en ander was absoluut nodig. El Salvador was niet alleen het enige land ter wereld dat geen wet op de prijs en kwaliteit van medicijnen had, maar was tegelijk ook het land waar de medicijnen de duurst zijn van Midden-Amerika en bijna van de hele wereld. De monopolie positie van ex-president Cristiani werkte wel degelijk in zijn voordeel.

Eenmaal de wet was goedgekeurd benoemde de president de voorzitter van de nieuw opgerichte Nationale Directie voor Medicijnen (DNM in de spaanse afkorting). Die instantie heeft een jaar gewerkt om prijsvergelijkingen te maken voor tot nu toe bijna 4.500 medicijnen. Het betreft in eerste instantie de medicijnen die uit slechts één chemisch bestanddeel bestaan. Later volgen de samengestelde medicijnen en nog later de biologiche producten en de schoonheidsproducten.

Tegenlobby

In januari 2013 publiceerde de DNM de eerste lijst met de nieuwe maximumprijzen die per 4 april formeel in de apotheken aangerekend kunnen worden. De nationale laboratoria klaagden steen en been omdat ze met deze prijzen “verlies zouden lijden”. “Niemand verkoopt een produkt onder de kostprijs” zegden ze. Ook de leveranciers van geïmporteerde medicijnen waarschuwden dat de internationale labo’s hun produkten niet meer in El Salvador zullen willen verkopen, omdat de opgelegde prijzen de kosten niet dekken.

De rechtse media hebben dagenlang onrust gezaaid door de mensen wijs te maken dat er geen medicijnen meer beschikbaar zouden zijn, maar dat was eerder een politiek spelletje om ARENA te ondersteunen in hun negative politieke houding, ook in verband met de wet op de geneesmiddelen.

Tussen 35 en 65 % goedkoper

Maar DNM hield voet bij stek. Gisterenavond om 12 uur moesten in alle apotheken van het land de maximum prijzen voor deze 4.500 medicijnen op elk pakje of flesje aagegeven staan. De apotheker mag onder die maximumprijs verkopen, maar nooit erboven. Vandaag begint dus de heuglijke dag dat de mensen hun medicijnen tegen een veel lagere prijs kunnen kopen: afhankelijk van het product zijn de medicijnen vanaf vandaag tussen de 35 en de 65 % goedkoper dan gisteren.

Sommige labo’s hebben hun produkten effectief uit de salvadoraanse markt gehaald. Het gaat om 38 medicijnen (waaronder bv. Viagra), maar die zijn door de DNM meteen vervangen door andere merkprodukten, met dezelfde kwaliteit en tegen een goedkopere prijs.

De maatregel zal ook toelaten dat de aankoop van de medicijnen voor de staatsziekenhuizen en voor de sociale verzekeringsziekenhuizen veel goedkoper zal zijn. Met het gevolg dat de schaarste die daar regelmatig voorkomt ook opgelost zal zijn.

Ondanks de vele protesten van de labo’s en de leveranciers is per vandaag de wet van toepassing. Vrijwel iedereen die erbij betrokken is heeft uiteindelijk toegegeven. Jan met de pet heeft er alleen maar voordeel bij. Eindelijk.