Meer internationale hulp voor Pakistan

Meer internationale hulp voor Pakistan

Peter Dhondt

18 augustus 2010

De internationale gemeenschap heeft al bijna de helft van de door de VN gevraagde 459 miljoen dollar (358 miljoen euro) aan onmiddellijke noodhulp toegezegd aan Pakistan. Dat hebben de VN vandaag (woensdag) verklaard. Maar de heropbouw van de door de overstromingen geteisterde gebieden kan tot 12 miljard euro kosten, schat een Pakistaanse regeringsmedewerker.

“De donors realiseren zich de omvang van de ramp”, zei VN-woordvoerder Maurizio Giuliano tegen het nieuwsagentschap Reuters. Die veranderde ingesteldheid is nog niet meteen voelbaar op het terrein. Van de zes miljoen Pakistanen die dringend eten en zuiver drinkwater nodig hebben, hebben volgens de VN voorlopig nog maar 700.000 mensen hulp gekregen.

Vier keer België

Pakistan zegt dat twintig miljoen mensen de gevolgen voelen van de ramp, in een gebied dat groter is dan vier keer België. Tienduizenden dorpen staan nog onder water, drie weken na het begin van de watersnood. Veel streken zijn onbereikbaar omdat bruggen en wegen weggespoeld zijn of bedolven onder modderlawines. In sommige gebieden dreigen nieuwe overstromingen.
Het gebrek aan voedsel, zuiver drinkwater en tenten maakt de kans op epidemieën groot. Volgens de VN lopen onder meer 3,5 miljoen kinderen groot gevaar ziekten op te lopen die in deze omstandigheden dodelijk kunnen eindigen.

Voedseltekorten

De gevolgen op langere termijn zijn ook overweldigend. Analisten schatten dat de ramp Pakistan een procentpunt groei kan kosten, dramatisch in een land dat de voorbije jaren al veel te traag groeide om de armoede te verminderen. De Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN waarschuwt voor voedseltekorten als te veel boeren het zaaiseizoen missen. Dat begint al in september. Er zijn ook tienduizenden stuks vee verdronken, terwijl in uitgestrekte gebieden akkers met suikerriet, tarwe en katoen zijn overstroomd. Het water heeft landbouwmachines en vrachtwagens onklaar gemaakt.
De kosten van de heropbouw worden gigantisch hoog. In het noorden van het land, waar de overstromingen begonnen, is alleen al 2 miljard euro nodig, schatte de Pakistaanse ambassadeur bij de VN in Genève, Zamir Akram, dinsdag. Voor heel het land had de Pakistaanse Hoge Commissaris voor Groot-Brittannië, Wajid Shamsul Hasan, het al over 12 miljard euro.
De regering zegt dat ze nog een week tot tien dagen nodig heeft om de schade goed te kunnen inschatten. Huizen, wegen, bruggen en dijken moeten worden hersteld en overstroomde velden en irrigatiesystemen moeten weer bruikbaar worden gemaakt.
De Wereldbank heeft aangekondigd dat ze 900 miljoen dollar (700 miljoen euro) aan bestaande leningen zal heroriënteren naar noodhulp en heropbouw.