Meerderheid Latijns-Amerikanen tegen legalisering abortus

Meerderheid Latijns-Amerikanen tegen legalisering abortus

Daniela Estrada

23 juni 2010

Een grote meerderheid van Brazilianen, Chilenen, Mexicanen en Nicaraguanen vindt dat abortus in de strafwet moet blijven. Dat blijkt uit een opiniepeiling in die landen. De respondenten zijn wel tegen het bestraffen van zwangerschapsafbreking als daar goede medische redenen voor zijn.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Flacso, een Latijns-Amerikaanse instelling die de sociale wetenschappen in de regio wil versterken. Ruim vier op vijf Nicaraguaanse respondenten en meer dan drie op vijf bevraagden uit Brazilië, Chili en Mexico vinden het goed dat er straffen staan op abortus. Maar de meeste mensen die deelnamen aan de enquête zijn wel voor een minder strenge wetgeving, zegt Claudia Dides van het Programma Gender en Gelijkheid van de Chileense afdeling van de Flacso. In Chili en Nicaragua vindt ongeveer 95 procent van de bevraagde dat de bestaande regeling moet veranderen.

In Chili en Nicaragua is zwangerschapsafbreking in alle gevallen verboden. In Brazilië kijkt de overheid de ingreep enkel door de vingers als het leven van de zwangere vrouw in gevaar is of na een verkrachting. In de meeste deelstaten van Mexico is abortus verboden, maar dat geldt niet voor Mexico-stad, waar zelfs geen reden moet worden opgegeven.

Volksraadpleging

Waarom vinden zo veel Latijns-Amerikanen de abortuswetgeving in hun land te streng, maar houden ze toch vast aan de bestraffing van de ingreep? Dides ziet daar verschillende redenen voor: veel mensen weten weinig over het onderwerp, vrouwen die af te rekenen krijgen met complicaties na een abortus, worden niet altijd goed geholpen, en er is ook een grote “invloed van de katholieke hiërarchie”.

Volgens Dides is er uit de enquête een sterke voorkeur af te lezen voor volksraadplegingen over eventuele wijzigingen van de abortuswetgeving, alvorens het parlement zich over de voorstellen buigt. Voorstanders van het opgeven van het totale verbod in Chili en Nicaragua geloven dat er op die manier minder politieke calculaties mogelijk zijn die het verbod tot hiertoe overeind houden.

Het onderzoek wordt onder vuur genomen door sommige katholieke media in Mexico. Die zeggen dat de Flacso partij kiest voor de voorstanders van abortus.