Mondiale geluiden in een historisch kader

Mondiale geluiden in een historisch kader

Van 24 juli tot 8 augustus vindt in het centrum van Brugge het stadsfestival Klinkers plaats. Op het programma staat veel interessante wereldmuziek.

Het festival trapt af op 24 juli met een concert van Ska Cubano, een 12-koppige Brits/Cubaanse groep die klassieke Jamaicaanse ska met Cubaanse stijlen als salsa, cumbia, son en guaracha mixt. Een dag later speelt Raymond Van Het Groenwoud een thuismatch.
Op 26 juli kan u op het Burgplein de charmerende sound van Rupa & The April Fishes ontdekken. Deze groep brengt een aanstekelijke mix van Arabische en Indische muziek, van tango en valse-muzette. Op 31 juli en 2 augustus staan twee prestigieuze Balkanfanfares op het podium. De Hongaarse Olah Gipsy Allstars treden op op 31 juli, de Macodische brassband Kocani Orkestar bouwt een feestje op 2 augustus. Op diezelfde dag is een ander muziekmonument te gast op het podium. Garland Jeffreys is een van de meest geëngageerde performers op het grensgebied tussen roots, rock en reggae, met het adembenemende ‘Hail Hail Rock ‘n’ Roll’ als ultiem antiracisme statement.

Klinkers Intiem

Naast de Klinkers-concerten op het Burgplein vindt dit jaar ook opnieuw de concertreeks Klinkers Intiem plaats. Deze reeks focust op een aantal ‘grote muzikale tradities’ als Portugese en Arabische muziek, flamenco en tango, maar beschikt over voldoende venijn om u ook binnen deze grenzen vernieuwende geluiden te laten horen. De intieme concerten vinden plaats in de intieme en unieke setting van het binnenplein van het historische Gruuthusemuseum. Bij slecht weer (of slechte weersverwachtingen) gaan de concerten door in de Brugse Stadsschouwburg.
In het kader van deze concertreeks komt onder meer Teresa Salgueiro voor een exclusief concert naar Brugge. Salgueiro is één van de meest prominente vertegenwoordigers van de hedendaagse Portugese muziek en geniet internationaal grote bekendheid als vocaliste van Madredeus. Ze presenteert op 3 augustus samen met het Lusitânia Ensamble haar nieuwste project ‘Matriz’. Een week eerder, op 29 juli, kan u genieten van een concert van de Tunesische Dhafer Youssef en z’n kwartet. Dhafer tekent voor poëtische, hypnotiserende composities op het raakpunt tussen de Arabische en Westerse muziekcultuur.
Afsluiter van de reeks wordt het Argentijnse Tango Quattro (4 augustus), die hun nieuwe productie ‘A Todo Tango’ brengen, gebaseerd op Piazzolla’s ‘Vier Seizoenen’, een totaalspektakel waarin muzikale hoogstandjes gecombineerd worden met gracieuze dansinterventies.
De meeste evenementen in het kader van Klinkers zijn nog steeds gratis toegankelijk. Enkel voor de ‘Klinkers Intiem’-concerten, wordt omwille van de beperkte capaciteit én het intieme karakter een beperkte toegangsprijs van €10 gevraagd. Meer info op www.klinkers-brugge.be

Benenwerk

Het Klinkers Festival wordt opnieuw afgesloten met het gratis dansevenement ‘Benenwerk - Ballroom Brugeoise’.  De meest uiteenlopende dansgenres komen aan bod: salsa, cumbia, tango, muzette, lindy hop, street dance, kuduro, ragga, disco, enz. Onder meer Discobar Galaxie, The Jive Aces, Frederic Galliano & Kuduro Soundsystem, Cumbia Ya!, Bommbal, Hiphop Smiles en vele anderen zullen alvast van de partij zijn. Meer uitgebreide info over deze editie vindt u op www.benenwerk.be.